HAM Tennispalatsi

Avoinna tänään 11-19

 • Ti – Su 11–19
 • Ma Suljettu

Poikkeavat aukioloajat

Eteläinen Rautatiekatu 8, 00100 Helsinki

HAM Tennispalatsi sijaitsee Helsingin keskustassa Kampin kauppakeskuksen välittömässä läheisyydessä. Pääset meille julkisilla liikennevälineillä helposti mistä tahansa pääkaupunkiseudulta. Katso paras vaihtoehtosi Reittioppaasta.

Yhteystiedot

Liput

 • Normaali pääsymaksu  10 €
 • (1.-24.8. liput 5 €)
 • Alennettu pääsymaksu  8 €
 • (1.-24.8. liput 5 €)
 • Alle 18-vuotiaat  0 €
 • HAM-galleria ja maksuton puoli  0 €
 • Museoliiton museokortilla  0 €
  Osta museokortti meiltä  64,90 €

Osaan museota pääsee aina ilmaiseksi!

Lisätietoja lippujen hinnoista

Opastukset ja työpajat

Lauantain yleisöopastukset ovat avoimia kaikille pääsylipun hinnalla.

 

Tutustu opastustuksiin ja taidepajoihin

Saavutettavuus

Tennispalatsi on liikkumisesteetön. HAM:in lippukassa ja sisäänkäynti ovat Tennispalatsin 2. kerroksessa, jonne pääsee hissillä kaikkien ulko-ovien läheisyydestä. Eteläisen rautatiekadun päädyssä on rullaportaat suoraan museon lippukassalle. Näyttelytilat ovat kahdessa kerroksessa (2. ja 3.krs.). Näyttelytilojen sisällä on hissiyhteys kolmanteen kerrokseen.

Saavutettavuus ja esteettömyys

Kouluille ja päiväkodeille

HAM tarjoaa peruskoululaisille, lukiolaisille ja toisen asteen oppilaitoksen opiskelijoille edullisia opastuksia ja taidepajoja. Opastus kannattaa varata hyvissä ajoin, vähintään kaksi viikkoa etukäteen.

Opastukset ja taidepajat koululaisille

HAM <3 HDW

2.9.2016 8:46

Kahdennentoista kerran järjestettävä Helsinki Design Week levittäytyy Helsinkiin 1.-11.9.2016. HAM on hengessä mukana ja seuraa ilolla, miten helsinkiläisten oma taidekokoelma näyttäytyy ohjelmassa.

Yksi HDW:n uutuuksista on HDW HOP -installaatiosarja, joka esittelee 12 teosta niin yksittäisiltä muotoilijoilta, kollektiiveilta kuin opiskelijoiltakin. Installaatiot tarjoavat mahdollisuuden kokea kaupungin yllättävin tavoin ja kannustavat miettimään, miten tutut paikat voi tuntea paremmin kaikilla aisteilla. Sarjan pääinstallaatio, Plastique Fantastiquen superKOLMEMEN, pystytetään Kolmen sepän veistoksen yhteyteen. Veistos on osa jokaisen helsinkiläisen omaa taidekokoelmaa, josta HAM Helsingin taidemuseo pitää huolta.

Felix Nylundin veistos, Kolmen Sepän patsas, on kuulunut Helsingin keskustan kaupunkikuvaan vuodesta 1932 saakka. Seppien ahkeraa ja pitkäjänteistä työtä kunnioitetaan väliaikaisella arkkitehtuurilla Helsinki Design Weekin aikaan 5.-11.9. Veistoksen ympärille nousee Berliinissä toimivan Plastique Fantastique -kollektiivin paineilma-installaatio, jonka myötä sepät ikään kuin kelluvat ilmassa.

Installaatiossa järjestetään päiväohjelmaa, keskusteluita, bileitä ja dokumenttielokuvaesityksiä. Ohjelmassa nähdään muun muassa Yayoi Kusamasta kertova dokumenttielokuva I adore myself, jossa Kusamaa seurataan 18 kuukauden ajan. 102-minuuttinen dokumenttielokuva nähdään SuperKOLMEMENissä tiistaina 6.9. klo 18.45-20.30.

SuperKOLMEMENin koko ohjelma

IMG_4336 (1) IMG_4305IMG_4548

HDW HOP -installaatiosarja ulottuu myös Kolmikulmaan. Yrjö Liipolan vuonna 1928 suunnittelema Tellervo, Tapion tytär -veistos saa syyskuussa ylleen paperinarusta käsin kudotut vaatteet helsinkiläistaiteilija Justus K:n ja PEFC Suomen yhteistyön tuloksena. Kaupunki-installaatio kantaa nimeä PEFC Wood Works x Justus K.

Kolmikulman keskellä sijaitsevalla veistoksella on vähintään kaksi nimeä: Tellervo ja Diana. Samoin itse puistikolla: sen virallinen nimi on Kolmikulma mutta se tunnetaan yleisesti myös Diana-puistona. Puistikon keskellä sijaitseva teos esittää metsästävää jumalatarta – Antiikin tarustossa tällainen jumalatar kantaa nimeä Diana, Suomen kansantarustossa vastaava hahmo on metsän jumala Tapion tytär Tellervo. Heidät erottaa aseesta: Diana metsästää jousella ja Tellervo keihäällä.

Helsingin kaupunki hankki puistoveistoksen kuvanveistäjä Yrjö Liipolalta vuonna 1928. Veistos tilattiin Liipolan aiemmin valmistuneen Diana-pienoisveistoksen mukaisesti. Sekä puiston Tellervo että pienoisveistos Diana kuuluvat HAMin eli helsinkiläisten taidekokoelmaan.

Tellervo puetaan uuteen väliaikaiseen asuunsa perjantaina 9.9. klo 18. Luvassa on myös paljon muuta ohjelmaa kuten maksuttomia kudontatyöpajoja ja soturipantojen sekä -rannekkeiden rakentelua. Tapahtumaviikko veistoksen luona järjestetään 5.-11.9.

Lue lisää PEFC Wood Works x Justus K:sta

Secret_Statue_1276_867

HAMin ja kaikkien muiden veistosfanien iloksi HDW HOP -kokonaisuudesta löytyy myös Secret Statue eli Salapatsas. Se on julkinen taideteos, joka muuttaa Johan Olinin ja Aamu Songin pyörittämän Salakaupan eläväksi veistokseksi. Kaupungit ovat täynnä muistopatsaita, jotka esittävät edesmenneitä ihmisiä. Harva kuitenkaan miettii, keitä he olivat tai mitä he sanoivat ja tekivät. Secret Statue -projekti tahtoo haastaa tämän ajattelutavan ja antaa patsaille äänen.

Helsinki Design Weekin aikaan patsaalla pidetään puheita ja päivittäin paljastetaan uusi patsas juhlallisessa tilaisuudessa klo 19.

Salapatsas HDW:n sivuilla

HAM Tennarissa © HAM / Maija Toivanen

Designviikkojen kunniaksi HAMissa järjestetään myös tilaisuus, jossa kurkistetaan suljettujen ovien taakse ja kuullaan taidemuseossa tehtävästä, usein näkymättömästä työstä. Miten Yayoi Kusaman suurnäyttely rakentuu? Millaisia asioita pitää ylipäätään ottaa huomioon näyttelyjä purkaessa tai rakentaessa? Entä miten vuosi sitten uudistuneena avattu HAM on otettu vastaan ja miten taidemuseota palveluineen kehitetään edelleen?

Vastaava museomestari Nils-Heikki Hyvärinen ja markkinointipäällikkö Saara Suojoki johdattavat 10 ensimmäisenä ilmoittautunutta retkelle HAMin suljettujen ovien taakse. Maksuton kierros järjestetään keskiviikkona 7. syyskuuta klo 16-17. Vahvistamme osallistumisen tiistaihin 6. syyskuuta klo 12 mennessä.

Ehditkö 10 ensimmäisen ilmoittautujan joukkoon? Koita onneasi tästä.

Hyvää Helsinki Design Weekia!

Kalenteri

Kalenteri