Saavutettavuustyökalut

Miltä moderni kuulostaa?

2.3.2017 9:32

Kutsuimme kolme musiikin ammattilaista modernismin maailmaan ja saimme näkemyksiä siitä, miten Modernia elämää! -näyttely ja sen teemat heissä resonoivat.

Timo Kaukolampi, Maria Veitola sekä Matti Nives tekivät kukin omat soittolistansa. Kuuntele ennen tai jälkeen näyttelyn, tai ota kuulokkeet mukaan ja sukella moderniin elämään listojen kanssa.

Soittolistat on toteutettu yhteistyössä Radio Helsingin kanssa. Listojen kuunteluun tarvitset Spotify-ohjelman sekä sitä toistavan laitteen.

Muusikko, tuottaja ja dj Timo Kaukolampi

Suomalainen on tehty puusta, metallista, betonista, villasta, Kossusta, kahvista, biteistä, tiedosta ja taidosta. “Me olemme metsäapinoita eskimoitten maasta”, mutta se ei silti estä meitä unelmoimasta, suunnittelemasta eikä taiteilemasta, päinvastoin. Mielemme on puhdas ja vaikutteista vapaa. Yritämme olla urbaaneja, vaikka ryömimme mutaisesta kuopasta vain silmänräpäys sitten ja meillä on tonttujen ja haltioiden sielut. Isovanhempani olivat nokinaamaisia torppareita ja nyt kierrämme maailmalla kertomassa mikä on tyylikästä ja kaunista silmälle ja korvalle. Olemme puhtaita ja viattomia.

Keräsin suomalaisesta musiikista soittolistan, jossa kättä lyö iloinen kokeilu ja kirkasotsainen transsendenttinen estetiikan palvonta.

Toivottavasti nautitte näistä kappaleista!

Timon lista

Radio Helsingin sisältöjohtaja Maria Veitola

Inhoan selittelyä. Yksinkertaisesti: tässä on näyttelyn inspiroima, tekemäni soittolista jonka halusin kanssasi jakaa. Minun päässäni näyttely ja nämä biisit herättävät tiettyjä asioita ja tunteita. Sinun päässäsi ne saattavat herättää joko samoja asioita ja tunteita tai sitten jotain ihan muita juttuja. Joka tapauksessa, kuuntele ja funtsi. Se on tärkeintä ja parasta.

Marian lista

Dj, tuottaja ja musiikkijournalisti Matti Nives

“Moderni ihminen on aina valtavirran ulkopuolella.” Näin lausui kerran M.A. Numminen, enkä ole vielä toistaiseksi törmännyt osuvampaan ja rohkaisevampaan modernismin kuvaukseen. Pidän Nummisen lausahduksesta erityisesti siksi, että se on rohkaiseva.

Modernin ajattelun edustaja on väistämättä jonkinlaisessa ristiriidassa aikansa kanssa. Tämä vaatii paitsi rohkeutta, myös päättäväisyyttä. “People don’t like it now, but they will”, totesi 60-luvulla freejazz-saksofonisti Albert Ayler saman ajattelutavan ydintä koskettaen.

Modernismi vaatii uskoa, avoimuutta, empatiaa ja idealismia. Se, mikä ei ole vielä mahdollista, on kuvitelmaa, mutta kenties se voi olla jo kohta konkretiaa – kunhan jaksamme pyrkiä eteenpäin. Modernia elämää -näyttely osoittaa useita esimerkkejä ajattelusta, joka on ollut rutkasti aikaansa edellä. Viljo Revell ei koskaan nähnyt suunnittelemaansa Toronton kaupungintaloa valmiina, mutta rakennus kelpasi myöhemmin kuvaamaan tulevaisuuden scifi-utopiaa. Onneksi moderni henki elää fyysisiä ylläpitäjään kauemmin.

Olen koonnut soittolistalle musiikkia, joka on mielestäni ollut poikkeuksellisen näkemyksellistä aikaansa nähden. Innovaatiot manifestoituvat eri lailla kontekstistaan vaikuttuen, mutta lähemmäs tarkentamalla voi nähdä rutkasti yhtäläisyyksiä. Etiopialaista minimal wavea, suomalaista modernia jazzia, saksalaista glitch teknoa, kanadalaista kamaripoppia, ruotsalaista soundtrack-musiikkia. Ja ikuisen modernismin kirkas kiintopiste, Monkin Brilliant Corners, maailman amerikkalaisimman taidemuodon jazzin keskisormi nostalgialle vuodelta 1956.

Moderni musiikki koteloi edistyksellisyyden sisäänsä huolimatta siitä, missä se on tehty ja milloin. 2010-luvun musiikinkuuntelija on ihastuttavan musiikkimeren äärellä ja voi kauhoa Spotify-kuksaansa vaikutteita vapaasti assosioiden. Aikakaudet hämärtyvät, eikä seuraava parhaimmillaan kuulosta lainkaan edelliseltä, vaikka perustuukin samaan alati eteenpäin pyrkivään ideologiaan.

Historia kuljettaa arvokasta tietoa siitä, miten uutta on luotu. Sen avulla inspiroidumme, katsomme eteenpäin ja elämme Modernia elämää.

Matin lista