Saavutettavuustyökalut

Komedia taiteesta: Vanhat mestarit

12.4.2017 12:25

Kuvassa Markku Maalismaa, Hannu Kivioja ja Hannu-Pekka Björkman. Kuvaaja Vertti Teräsvuori.
Kuvassa Markku Maalismaa, Hannu Kivioja ja Hannu-Pekka Björkman. Kuvaaja Vertti Teräsvuori.

Kaksi merkittävää taidetoimijaa yhdistää ensi kertaa voimansa. Syntyy teatteria ja kuvataidetta yhdistävä Vanhat mestarit, joka pohjaa Thomas Bernhardin samannimiseen romaaniin. Kantaesityksensä teos saa Minna Leinon ohjaamana HAMissa 7.9.2017.

Wienin taidehistoriallisen museon Bordone-salissa on Tintoretton kuuluisa maalaus Valkopartainen mies. Maalausta tarkastelee arvostettu musiikkikriitikko ja aitouden ankara etsijä Reger. Regeriä taas tarkastelee kirjailija ja filosofi Atzbacher, jota puolestaan tarkastelee museon vahtimestari Irrsigler.

Vanhat mestarit on lämpimän inhimillinen, oivaltava ja ironinen teos taiteista ja elämästä, autenttisuudesta ja väärennöksistä, muodista ja Wienin käymälöistä, Heideggerista ja muista pöhötetyistä sukulaisista, yksinäisyydestä ja henkiinjäämisvoimasta, karikatyyreistä ja kitschistä, helvetistä, hautausmaasta ja teatterista.

Teoksen dramatisoi ja ohjaa Thomas Bernhardin (1931−1989) samannimisen romaanin pohjalta Minna Leino, Kansallisteatterin dramaturgi ja monien kiitettyjen teatteriesitysten ohjaaja (mm. Kuningas kuolee ja Onnellisuuden tasavalta).

Vanhat mestarit -esitys on Kansallisteatterin ja HAMin yhteistuotanto. Teatterin, musiikin ja kuvataiteen monitasoisesta kohtaamisesta syntyy elävä taideteos, joka nähdään itseoikeutetusti taidemuseossa. Esiintyjinä nähdään timantinkova näyttelijätrio: Hannu-Pekka Björkman, Hannu Kivioja ja Markku Maalismaa. Bernhardin Vanhat mestarit -romaani on ilmestynyt Teokselta suomeksi vuonna 2013.

Liput sisältävät pääsyn Nautinto-näyttelyyn ennen esitystä.

ROOLEISSA
Markku Maalismaa
Hannu-Pekka Björkman
Hannu Kivioja

KONSEPTI, DRAMATISOINTI JA OHJAUS
Minna Leino

SUOMENNOS
Tarja Roinila

TAITEELLINEN SUUNNITTELU
Minna Leino ja työryhmä: Jari Kettunen, Kati Lukka, Johanna Storm, Ville Toikka ja Auli Turtiainen

DRAMATURGI
Jukka-Pekka Pajunen ja Eva Buchwald

Katso esityspäivät ja hanki liput