Saavutettavuustyökalut

Helsinki-päivä on koko kaupungin yhteinen juhlapäivä

17.5.2017 12:29

Jussi Mäntynen: Hirvi, 1923 © HAM/Hanna Kukorelli
Jussi Mäntynen: Hirvi, 1923 © HAM/Hanna Kukorelli

Helsinki-päivän kunniaksi HAM on poikkeuksellisesti avoinna myös maanantaina klo 11–19. Taidemuseoon on vapaa pääsy sunnuntaina 11.6. ja maanantaina 12.6. Luvassa on myös ohjelmaa sekä museossa että kaupungilla.

Helsinki-päivää on juhlittu vuodesta 1959 lähtien. Helsinki-päivää juhlitaan perinteisesti aina kesäkuun 12. päivä. Silloin kaupunki on täynnä kaikille avoimia ja maksuttomia tapahtumia, joiden järjestämiseen osallistuvat yhdistykset, yritykset, seurat, organisaatiot ja aktiiviset kaupunkilaiset.

Vuonna 2017 juhlitaan 100-vuotiasta Suomea, jonka kunniaksi Helsinki-päivää juhlitaan kahden päivän ajan 11.–12.6.2017. Helsinki-päivä on osa Suomi 100-ohjelmaa vuonna 2017.

HAMin Helsinki-päivän juhlinta 

Sunnuntaina 11.6.

HAM normaalisti avoinna klo 1119. Koko museoon vapaa pääsy.

Näyttelyt:

Modernia elämää! 

Tove Jansson

Tyko Sallinen

Cris af Enehielm

Kimmo Modig: Siksikö olen paperia

Opastukset:

Klo 14 suomenkielinen teemaopastus näyttelyyn Modernia elämää! Puolen tunnin mittaisen opastuksen vetää HAMin näyttelyamanuenssi Heli Harni. Teemana Suomi maailmannäyttelyissä.

Maanantaina 12.6.

HAM poikkeuksellisesti avoinna klo 1119. Koko museoon vapaa pääsy.

Näyttelyt:

Modernia elämää!

Tove Jansson

Tyko Sallinen

Cris af Enehielm

Opastukset ja tapahtumat:

Klo 11 ja 13
Veistetyt eläimet -veistoskierros

Pikkuväen oma veistoskierros, jossa tutustutaan keskusta-alueen eläinveistoksiin liikkuen, leikkien ja lorutellen. Kierroksella kuullan tietoa ja tarinoita veistosten takaa sekä opitaan eläinaiheisia leikkejä ja loruja. Mielikuvituksellinen hyvän tuulen taidekierros, jonka voi tulla kulkemaan läpi rattailla, kantorepussa, kävellen tai vaikka potkupyöräillen. Kierroksella liikuttava matka on noin 3 km pitkä ja reitti on esteetön. Kierros on suomenkielinen ja se sopii erityisesti 3-8-vuotiaille, mutta kaikenikäiset lapset aikuisen seurassa ovat tervetulleita. Veistetyt eläimet -veistoskierroksen toteuttavat yhteistyössä HAM Helsingin taidemuseo, Helsingin kaupunginkirjasto ja Helsingin kulttuurikeskuksen Annantalo.

Kierroksen kesto on noin 75 minuuttia. Lähtö HAMilta Tennispalatsilta HAM-kulman edustalta (Eteläinen Rautatiekatu 8). Kierros päättyy Annantalolle (Annankatu 30). Varaa paikka maksuttomalle veistoskierrokselle etukäteen sähköpostilla hamvaraukset@hel.fi tai puhelimitse p. (09) 310 87003 (ma-to klo 9-12 ja 13–15). Varauksia otetaan vastaan ma 5.6. klo 9 alkaen.

Klo 12–18
Tulevaisuuden Helsinki -taidepaja HAM-kulmassa

Tennispalatsin katutasossa sijaitseva HAM-kulma avaa ovensa ja kutsuu kaikenikäiset tulevaisuuden visionäärit suunnittelemaan ja rakentamaan yhteistä Tulevaisuuden Helsinki -installaatiota. Taidepajasssa rakennetaan yhdessä uutta kaupunkikuvaa kierrätysmateriaaleista. HAM-kulmassa pääsee myös virtuaalimatkalle tulevaisuuden kirjastoon! VR-lasien avulla voi kurkistaa Kansalaistorille kohoavan keskustakirjasto Oodin sisälle. HAM-kulmaan voi piipahtaa myös mehulasilliselle, tulla taiteilemaan katuliiduilla tai istahtaa alas fiilistelemään dj:n valitsemaa Helsinki-päivän musaa. Virtuaalimatkalle Oodiin on mahdollista päästä klo 12–14 ja klo 15–18 välisenä aikana.

HAM-kulman ohjelmasta vastaavat yhteistyössä HAM Helsingin taidemuseo ja Helsingin kaupunginkirjasto.

Klo 14
Taidekaruselli-kesäleirin näyttelyn avajaiset ja leiriläisten musiikkiesitys Jakomäen kirjastossa

HAM, Helsingin kaupunginteatteri ja Pohjois-Helsingin Bändikoulun järjestävät yhteistyössä Taidekaruselli-kesäleirin 5.–9.6.2017. Ensisijaisesti Jakomäen alakoulun oppilaille suunnattu leiri pyörähtää käyntiin koulujen kesäloman ensimmäisellä viikolla. Leiriläiset pääsevät luomaan teatterihahmon, soittamaan, laulamaan, valokuvaamaan, maalaamaan sekä painamaan kesäpaitoja.  Leiri huipentuu taidenäyttelyn pystyttämiseen ja avajaisiin Jakomäen kirjastolla Helsinki-päivänä 12.6. Avajaiset ja leiriläisten musiikkiesitys Jakomäen kirjastolla maanantaina 12.6. klo 14.

Klo 15 ja klo 17
Stadin pyllyt -veistoskierros

Miksi Helsingin keskustassa on niin vähän veistoksia naisista, joilla on vaatteet päällä? ”Stadin pyllyt” on sukupuolikriittinen, mutta pilke silmäkulmassa toteutettava veistoskierros, jolla tutustutaan HAMin oppaan johdolla tarinoihin keskusta-alueen alastomien naisveistosten takana. Kierros päättyy Helsingin kaupunginmuseolle, jossa on tarjolla janojuomaa, Tapani Kokon veistosinstallaation esittely sekä lyhyt johdanto sukupuolesta ja seksuaalisesta tasa-arvosta kertovaan HelSEXinki-näyttelyyn. Kierroksen päätyttyä näyttelyyn tutustumista voi jatkaa omatoimisesti. Kierroksella kuljettava matka on noin 2 km pitkä. Reitti on esteetön ja opastus tapahtuu suomeksi. Kierros sopii aikuisyleisölle. Stadin pyllyt -veistoskierroksen toteuttavat yhteistyössä HAM Helsingin taidemuseo ja Helsingin kaupunginmuseo.

Kierroksen kesto on noin 75 minuuttia. Lähtö Hotelli Tornin edustalta Kalevankadun ja Yrjönkadun kulmasta (Yrjönkatu 26). Kierros päättyy Helsingin kaupunginmuseolle (Aleksanterinkatu 16). Varaa paikka maksuttomalle veistoskierrokselle etukäteen sähköpostilla hamvaraukset@hel.fi tai puhelimitse p. (09) 310 87003 (ma-to klo 9-12 ja 13–15). Varauksia otetaan vastaan ma 5.6. klo 9 alkaen.

helsinkipäivä.fi