Saavutettavuustyökalut

Cris af Enehielmin teokset Arbikseen

6.11.2017 11:28

Cris af Enehielm: Elämä on yhtä juhlaa, 2017, ripustus Arbikseen © HAM / Hanna Kukorelli
Cris af Enehielm: Elämä on yhtä juhlaa / Livet är en fest / Life is One Long Party, 2017 © HAM / Hanna Kukorelli

Ruotsinkielinen työväenopisto Arbis saa aulatiloihinsa kaksi uutta julkista teosta. Cris af Enehielmin öljymaalaukset Elämä on yhtä juhlaa sekä Swing (2017) julistavat Arbiksen toimintaan liittyvää iloa ja yhdessä olemisen riemua. Teosten saapumista Arbiksen Dagmarinkadun tiloihin juhlistetaan maanantaina 6.11. klo 16.

HAM tilasi teokset samoille seinille, joita aiemmin koristivat Tove Janssonin juhla-aiheiset freskot. Museo-olosuhteita vaativat hauraat freskot siirrettiin HAMin tiloihin Tennispalatsiin vuonna 2015.

”Muistona menneistä olen antanut itseni inspiroitua Toven juhla-teemasta. Arbis on paikka, jossa ihmiset haluavat inspiroitua ja löytää yhdessäoloa ja iloa. Jos maalaukseni Arbiksessa osaisivat puhua, ne puhuisivat varmasti ruotsia ja laulaisivat atonaalisesti duurissa.”
– Cris af Enehielm

Cris af Enehielm (s. 1954) tuli 1980-luvulla tunnetuksi feministisestä ja provokatiivisesta maalaustaiteestaan. Hän on myös keskeinen suomalaisen performanssitaiteen vaikuttaja, joka toimii monialaisesti myös näyttelijänä, ohjaajana, käsikirjoittajana, tanssijana sekä puku- ja lavastesuunnittelijana. Hän sanoo ammentaneensa Arbiksen maalauksiin innoitusta uransa alkuvaiheen leikkisästä, naiivista ja humoristisesta ilmaisustaan.

HAM hankkii ja sijoittaa julkista taidetta eri puolille Helsinkiä, niin kaduille ja puistoihin kuin oppilaitoksiin, palvelutaloihin ja päiväkoteihinkin. Arbikseen tilatut uudet teokset olivat ensimmäistä kertaa esillä Cris af Enehielmin näyttelyssä HAMissa kesällä 2017.