Saavutettavuustyökalut

Uusi teos ilahduttaa Alppikylän päiväkodissa

15.12.2017 10:12

Riikka Keränen: Mielen metsän kääpiä (veistoskokonaisuus), 2017 © Kuva: HAM / Hanna Kukorelli

 Kuvataiteilija Riikka Keräsen veistoskokonaisuus Mielen metsän kääpiä on valmistunut elokuussa 2016 avautuneeseen Alppikylän päiväkotiin. Teos rakentuu monimuotoisista, erivärisistä ja kokoisista keraamisista kääpäveistosten ryhmistä, joissa yhdistyvät mielikuvitukselliset ja luonnossa esiintyvien kääpien piirteet. Kääpäryhmittymät levittäytyvät eri puolille rakennusta ja muodostavat ikään kuin linkin sen sisä- ja ulkotilojen välille.

Riikka Keränen (s. 1984) käsittelee taiteessaan ihmisen suhdetta aikaan, luontoon ja materiaaliin. Taiteen kautta hän yrittää hahmottaa elämän materiaalisia perusteita ja pohtii kulttuurimme vieraantumista niistä. Keränen on opiskellut kuvataidetta Aalto-yliopiston Visual Culture and Contemporary Art -maisteriohjelmassa. Kainuusta kotoisin oleva taiteilija on aiemmin opiskellut Satakunnan ammattikorkeakoulussa Kankaanpäässä ja Limingan taidekoulussa.

Vuosina 2016–18 HAM keskittyy aluetyössään Jakomäkeen. Taidetta sataa Jakomäkeen -hankkeen tavoitteena on kaupunkilaisten osallistaminen ja taiteen vieminen asukkaiden saavutettavaksi. Uuden teoksen vastaanottoa Alppikylän päiväkodissa pohjustettiin pedagogisella pilottiohjelmalla, jonka tavoitteena oli tutustuttaa päiväkodin käyttäjät teokseen, sen maailmaan ja taiteilijaan.

Riikka Keränen: Mielen metsän kääpiä (veistoskokonaisuus), 2017 © Kuva: HAM / Hanna Kukorelli

Mielen metsän kääpiä on toteutettu prosenttitaiteen periaatteella. HAM toimii asiantuntijana lukuisissa prosenttiperiaatteen mukaisissa taidehankkeissa Helsingissä. Periaate tarkoittaa, että uudis- tai korjausrakentamisen kustannuksista yksi prosentti suunnataan uuden julkisen taiteen toteuttamiseen. Toimintatapa  on yleistynyt viime vuosina ja taidetta on toteutettu useisiin julkisiin rakennuksiin mm. Kalasatamassa, Pihlajamäessä, Töölönlahdella ja Ruoholahdessa.

Lue lisää prosenttiperiaatteesta