Saavutettavuustyökalut

HAMissa vieraili vuoden 2017 aikana yli 200 000 kävijää

2.1.2018 14:36

© HAM / Maija Toivanen
© HAM / Maija Toivanen

HAMin näyttelyt ja oheistapahtumat vetivät Tennispalatsiin vuonna 2017 yhteensä 203 000 kävijää. Yleisön suosikiksi nousi maaliskuussa avautunut Modernia elämää – Suomalainen modernismi ja kansainvälisyys -näyttely, joka houkutteli Tennispalatsiin neljän kuukauden aikana yli 60 000 taiteen ystävää. Viiden suomalaisen museon yhteishanke esitteli laajasti suomalaisen arkkitehtuurin, muotoilun, kuvataiteen ja valokuvan kohokohtia vuosilta 1917–68.

Modernia elämää! © HAM / Maija Toivanen
Modernia elämää! © HAM / Maija Toivanen

Modernia elämää -näyttelyn lisäksi kävijöitä innostivat vuoden alkupuoliskolla erityisesti Yayoi Kusaman retrospektiivi ja Tyko Sallisen tarina suomalaisen maalaustaiteen ja ekspressionismin kärkinimenä.

Anna Retulainen, Elina Merenmies, Jukka Korkeila © HAM / Maija Toivanen
Anna Retulainen, Elina Merenmies, Jukka Korkeila © HAM / Maija Toivanen

Kevään ja kesän vetonaula oli Jukka Korkeilan, Elina Merenmiehen ja Anna Retulaisen yhteisnäyttely Nautinto. Syksyn suosikkeja olivat Eero Nelimarkan varhaiskauden teokset, Pekka Kauhasen viime vuosien veistostuotanto ja Ola Kolehmaisen kuvat satoja vuosia vanhoista kirkoista, synagogista ja moskeijoista.

Tennispalatsissa nähtiin vuoden aikana kaikkiaan 21 näyttelyä ja toteutettiin yli 400 näyttelyopastusta ja 200 työpajaa.

Vuonna 2017 HAM oli aktiivinen myös julkisen taiteen kentällä. Ruotsinkieliseen työväenopisto Arbikseen valmistui kaksi Cris af Enehielmin teosta Swing ja Elämä on yhtä juhlaa. Prosenttiperiaatteella toteutettiin teoksia viiteen eri rakennukseen. Näistä näkyvimpiä olivat Maunula-taloon valmistunut taiteilijaryhmä IC-98:n teoskokonaisuus ja Sakarinmäen koulun pihalle pystytetty Timo Vaittisen veistos LXD. Lisäksi Jouni Toni toteutti Fallpakan päiväkotiin viisi seinämaalausta, Leena Nio Pihlajamäen ala-asteelle kaksi suurikokoista maalausta ja Riikka Keränen Alppikylän päiväkotiin laajan veistoskokonaisuuden.

Cris af Enehielm: Elämä on yhtä juhlaa, 2017 © Kuva: HAM / Hanna Kukorell
Cris af Enehielm: Elämä on yhtä juhlaa, 2017 © Kuva: HAM / Hanna Kukorell
Maunula-talo © HAM / Hanna Kukorelli
IC-98:n teoskokonaisuuden Betula pendula (2017) osa Maunula-talossa © Kuva: HAM / Hanna Kukorelli
Timo Vaittinen: LXD, 2017 © Kuva: HAM / Maija Toivanen
Timo Vaittinen: LXD, 2017 © Kuva: HAM / Maija Toivanen
Leena Nio: Ketun Uni, 2017 © Kuva: HAM / Hanna Kukorelli
Leena Nio: Ketun Uni, 2017 © Kuva: HAM / Hanna Kukorelli

Vuosi 2018 huipentuu Gilbert & Georgen näyttelyyn

HAM tuo Tennispalatsin korkeisiin kaarihalleihin vuonna 2018 kaksi näyttelyä. Huhtikuussa avautuva Graffiti-näyttely tarkastelee graffitin historiallisia juuria ja nykyisyyttä sekä erityisesti helsinkiläisen graffitikulttuurin yhteyttä kansainväliseen kenttään. Vuosi huipentuu syksyllä nähtävään brittiläisen taiteilijaparin Gilbert & Georgen näyttelyyn.

HAMissa nähdään vuoden aikana myös useita taidemuseon kokoelmiin liittyviä kokonaisuuksia, joiden nimiä ovat mm. Ulla Jokisalo ja Jussi Kivi. Syksyllä uudistuvan Tove Jansson -gallerian teemoina ovat juhlat ja Janssonin läheinen suhde saaristoon. HAM-galleriassa ja HAM-kulmassa jatkuvat ajankohtaiset nykytaiteen esittelyt.