Saavutettavuustyökalut

Baanalle uusi teos graffitin elävältä legendalta Bladelta ja pitkän linjan tekijältä Mick La Rockilta

27.3.2018 21:42

Mick La Rock & Blade © HAM / Maija Toivanen
Mick La Rock & Blade © HAM / Maija Toivanen

Baana saa osansa, kun HAM Helsingin taidemuseon kevään suurnäyttely Graffiti tuo Helsinkiin kansainvälisiä tähtiä. Näyttelyn yhteydessä graffitin elävä legenda Blade ja amsterdamilainen Mick La Rock toteuttavat uuden seinämaalauksen Antinkadun alikulun kohdalle. Jos uudelta takatalvelta vältytään, graffitimaalareiden työtä voi seurata Baanalla tiistaina 3.4. ja keskiviikkona 4.4.2018.

Graffitikulttuuria New Yorkissa 1970-luvun alusta asti synnyttämässä ollut Blade (s. 1957) on ansainnut lisänimensä King of Graffiti. Tämä elävä legenda on maalannut yli 5000 junanvaunua, kehittänyt lukuisia klassikoksi muodostuneita graffitityylejä ja ollut alusta asti mukana graffitikulttuuria esittelevissä näyttelyissä. Bladen laaja tuotanto tunnetaan maalauksissa esiintyvistä persoonallisista hahmoista, kolmiulotteisista tilavaikutelmista, kirjaintyylien valtavasta kirjosta, abstrakteista väripinnoista ja taidokkaasti toteutetuista kuva-aiheista. Lisäksi Bladen tiivis suhde jazz-musiikkiin on nähtävissä useissa hänen maalauksissaan.

Mick La Rock eli Mickey (s. 1970) on amsterdamilainen pitkän linjan graffititaiteilija. Vuodesta 1983 maalanneena hän on yksi ensimmäisistä ja kansainvälisesti tunnetuimmista naisista graffitikulttuurissa. Alusta asti hänen graffitiensa pohjana on ollut nimimerkki Mickey eri kirjaintyyleillä toteutettuna. Vuosien varrella Mick la Rockin kuvakieli on muuttunut geometrisemmäksi ja hänen uusimmat muraalinsa ovat pelkistyneitä, väriskaalaltaan viimeistellyn tyyliteltyjä seinämaalauksia. Mick La Rock on osallistunut kansainvälisiin yhteisnäyttelyihin 1990-luvun alusta alkaen ja hänen teoksiaan on esitelty kymmenissä julkaisuissa.

HAM toteuttaa Baanalle kaksi tilausteosta vuonna 2018. Entisessä ratakuilussa kulkeva kevyen liikenteen väylä on omintakeinen ja kaupunkikuvassa keskeinen alue. HAM kehittää sinne tulevan katutaiteen kuratointia yhteistyössä nuorisopalveluiden ja Kaupunkiympäristön toimialan kanssa. Baanan profiloituminen julkisen taiteen tilana alkoi vuonna 2012, kun HAM tuotti sinne Janne Siltasen teoskokonaisuuden. Kesällä 2017 Kiasma tuotti Baanalle Os Gemeos -kaksikon maalauksen ja Amos Andersonin taidemuseo Emilio Mäkipään teoksen.

Lue lisää Graffiti-näyttelystä