Saavutettavuustyökalut

Performanssibileet Jakomäen kallioilla 28.4. klo 13-15

18.4.2018 9:40

Taiteilija Kaisa Salmen Kutosten kaltsit – performanssibileet on karnevalistinen tapahtuma Jakomäen kallioilla lauantaina 28.4.2018 klo 13–15. Tapahtumassa koetaan mikä jakomäkeläisiä yhdistää.

Bileet alkavat huippukokki Andreas Patengen valmistamalla keittopiknikillä. Jakomäkeläisten kalliokertomuksien pohjalta koostettua tarinaa kertovat näyttelijät Niko Saarela ja Outi Vuoriranta. Tapahtumassa kuullaan myös Noora Salmen säveltämä, jakomäkeläisten tarinoihin pohjaava kappale. Tanssitaiteilija-koreografi Alpo Aaltokoski liikuttaa sekä kehoja että mieliä suunnittelemallaan liikemateriaalilla. Graffitimaalari Mika maalaa livenä ja joYe viihdyttää osallistujia soitollaan.

Kaikki ovat tervetulleita bileisiin!

Kaisa Salmi on kerännyt materiaalia yhteisöllistä teostaan varten syksyn 2017 ja kevään 2018 Jakomäessä. Hän on haastatellut jakomäkeläisiä ja kerännyt tarinoita jakomäkeläisille rakkaista kallioista. Kutosten kaltsit on tehty yhdessä jakomäkeläisten kanssa ja heitä varten.

Kutosten kaltsit – performanssibileet on HAMin tilaama teos ja osa Taidetta sataa Jakomäkeen! -hanketta. Teos tuli valituksi HAMin järjestämässä avoimessa yhteisötaiteen haussa keväällä 2017. Hakemuksia tuli reilut 80 kappaletta, joista valittiin toteutettavaksi Salmen teoksen lisäksi Riikka Kuoppalan Jakomäen yllätystoimisto. Molemmat teokset tulevat osaksi HAMin julkisen taiteen kokoelmaa valmistuttuaan.

Kaisa Salmi (s.1968) on taiteilija, joka tunnetaan muun muassa kukista tehdyistä ympäristötaideteoksistaan Eduskuntatalon portaille (2007) ja Turun tuomiokirkon edustalle (2008). Suurperformanssi Fellmanin pelto keräsi tuhansia osallistua Lahdessa vuonna 2013.

Jotkut muistaa miten kaltseilla tapeltiin
Toiset kävi siellä kattoo ilotulituksii
Veljen kanssa eppuja kuunneltiin, lähennyttiin
Etunimeltä me täällä tunnetaan
Ihan sama meetkö kirjastoon vai kapakkaan
Ei tänne tultu läpi kulkemaan, me jäätiin

(Ote Noora Salmen bileisiin säveltämästä kappaleesta)