Saavutettavuustyökalut

Cris af Enehielmin teoksia esillä Kanneltalon galleriassa

19.4.2018 13:20

HAM esitteli Cris af Enehielmin teoksia 19.5.-24.9.2017.
HAM esitteli Cris af Enehielmin teoksia 19.5.-24.9.2017.

Cris af Enehielm (s.1954) tunnetaan provokatiivisen kuvataiteen tekijänä. Kanneltalon galleriaan on koottu af Enehielmin maalauksia, joissa on vahva naisnäkökulma. 1980-luvun teokset ovat saaneet vaikutteita sarjakuvista ja mainosmaailmasta. Näyttelyn teokset ovat HAM Helsingin taidemuseon ja taiteilijan kokoelmista. Näyttely on esillä 20.4.–2.6.2018.

Af Enehielmin läpimurto kuvataiteilijana tapahtui 1980-luvun alussa, jolloin hän loi groteskin ruumiillisen naiskuvaston. Vaikutteita taiteeseensa hän otti oman elämänsä lisäksi mm. sarjakuvista, poptaiteesta ja mainosten naiskuvasta. 1990-luvun vaihteessa naishahmot vaihtuivat myyttisiksi ikiaikaisiksi jumalattariksi kunnianosoituksena äitiydelle tai luontoäidille. Teoksissa alkoi näkyä myös taiteilijan kiinnostus jungilaiseen psykologiaan ja itämaisuuteen.

Cris af Enehielm on ollut keskeinen vaikuttaja suomalaisessa performanssitaiteessa 1980-luvulta alkaen. Hän oli mukana Fågel Fenix-, Les Mutiles-, Homo $- ja Jack Helen Brut -performanssiryhmissä, viimeksi ääni- ja liikeperformanssiryhmässä Särjen äänessä.

Yhteistä esityksille oli anarkistisuus ja sukupuolen käsitteen problematisointi. Vuonna 1983 syntynyt alter ego Blinda Morton puolestaan kirjoittaa lauluja, laulaa ja esiintyy. Cris af Enehielm toimii monialaisesti myös näyttelijänä, ohjaajana, käsikirjoittajana, tanssijana sekä puku- ja lavastesuunnittelijana.

Avoinna maanantaista torstaihin klo 9–20, perjantaisin klo 9–18 ja lauantaisin klo 10–16, maksuton sisäänpääsy.

Kanneltalo sijaitsee Kannelmäen juna-aseman kupeessa, 13 minuutin junamatkan päässä Helsingin päärautatieasemalta.