Saavutettavuustyökalut

Uusi julkinen taideteos Kalasatamaan

18.5.2018 8:53

Riikka Puronen: Harppi ja tähdet, 2018 © HAM / kuva: Maija Toivanen
Riikka Puronen: Harppi ja tähdet, 2018 © HAM / kuva: Maija Toivanen

Helsingin Kalasatama saa uuden julkisen taideteoksen. Kuvanveistäjä Riikka Purosen seitsemänmetrinen veistos Harppi ja tähdet kohoaa Toukolan rantapuiston maamerkiksi Kyläsaarenkujan, Roomankadun ja meren väliselle viheralueelle.

Harppi ja tähdet julkistetaan torstaina 24.5.2018 klo 16.00 teospaikalla. Teoksen julkistaa HAMin johtaja Maija Tanninen-Mattila. Taiteilija on läsnä kaikille avoimessa julkistamistilaisuudessa, joka järjestetään yhteistyössä kaupunginosayhdistys Artovan, Arabian Laulun ja Diak-ammattikorkeakoulun kanssa. Lämpimästi tervetuloa!

Riikka Purosen mukaan teoksessa kohtaavat kaksi erilaista näkemystä maailmasta: harppi edustaa matemaattista maailmankuvaa, jossa maailman ilmiöitä voi mitata ja todentaa. Harpin keskiakselilla tasapainottelevat kaksi astiaa, joiden sisältö on tuntematonta ja nimeämisen ulottumattomissa. Myös teoksen sijainnissa yhdistyvät erilaiset elämisen ja kaupunkirakenteen elementit: se on keskellä asuinkerrostalojen ja oppilaitosten ympäröimää, mereen ulottuvaa ulkoilualuetta.

Omaleimaisesta kädenjäljestä ja taitavasta materiaalien käsittelystä tunnettu Puronen on rakentanut veistoksen erivärisiksi käsitellyistä teräksestä ja alumiinista. Puronen yhdistelee materiaaleja ja visuaalisia elementtejä aiemmasta tuotannosta tutulla tavalla. Harppi ja tähdet -teoksen kokoluokka on vain aiempaa suurempi.

Riikka Puronen (s. 1968 Loviisassa) on toteuttanut julkisia teoksia Helsingissä mm. Senaatti-kiinteistön toimistotaloon ja Myllypuron metroaseman edustalle. Myllypuron teos Sirenan kielet (2004) kuuluu HAM Helsingin taidemuseon julkisen taiteen kokoelmaan. Taiteellisen työskentelyn ohessa Puronen on toiminut kuvanveiston lehtorina Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa vuosina 2007–2017.

Harppi ja tähdet on Helsingin kaupunginkanslian tilaama veistos. Se on neljäs Kalasataman ympäristötaidehankkeen mukainen pysyvä taidehankinta. Hankkeen tavoitteena on asukkaiden viihtyvyyden parantaminen sekä alueellisen identiteetin muodostumisen edistäminen. Ympäristötaide rahoitetaan alueen rakennuttajilta perittävällä kerrosneliökohtaisella maksulla. Hankkeen taideasiantuntijana on toiminut Helsingin taidemuseo HAM.