Saavutettavuustyökalut

Merelliseen Helsinkiin Lokki-teos Villu Jaanisoolta

7.6.2018 9:22

Tennispalatsin pohjoispäädyn lipalle laskeutuu uusi asukas Helsinki-päivänä 12.6.2018. Kuvataiteilija Villu Jaanisoon Lokki on muotokuva merellisen pääkaupungin sopeutuvaisesta ja tilannetajuisesta pärjääjästä. Lasikuidusta toteutettu rintakuva lokista on yli kuusi metriä korkea. HAM Helsingin taidemuseon tilaama julkinen taideteos aloittaa Tennispalatsin lipan vaihtuvien teosten sarjan. Teos on paikallaan toistaiseksi ja siirtyy mahdollisesti myöhemmin jonnekin muualle Helsinkiin. Teos elävöittää Tennispalatsin pohjoispäätyä ja viestittää Hamin läsnäoloa kaupungilla liikkuville.

Lokin julkistus on osa Helsinki-päivän Lokki Block Partya. Teoksen julkistaa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori klo 16.15. Lokki Block Party tarjoaa ohjelmaa Graffiti-näyttelyn hengessä klo 14.30-17.30. HAMin Kulmassa voi osallistua Supafly-katutaidepajaan ja lavalla esiintyvät Asa, Haamu ja AK. Tapahtuman juontaa Renaz Ebrahimi ja levyjä soittaa DJ SHY GRL.

Virolainen Villu Jaanisoo (s. 1963) on toiminut Kuvataideakatemian professorina vuodesta 2009. Hänet tunnetaan kuvanveiston perinteiden uudistajana, innovatiivisena materiaalien käyttäjänä ja ilmeikkäiden julkisten taideteosten tekijänä. Helsingissä hänen julkisia taideteoksiaan on HAMin kokoelmiin kuuluva Kuukkeli Kalasatamassa sekä kevättalvella 2018 tuhoutunut, valtion kokoelmiin kuulunut gorilla-aiheinen Kaikki on mahdollista.

Luontoaiheet, etenkin tunnistettavat eläinhahmot ovat Jaanisoon teoksissa tyypillisiä. ”Teen taidetta asioista, joita näen.” Jaanisoo hallitsee materiaalin ja muodon suuressa mittaluokassa. ”Teen yleensä ensin pienoismallin, mutta suuressa mittaluokassa kaikki toimii paremmin. Isoja teoksia on kiva tehdä. Tekeminen vie mennessään, niin että vaikeudet unohtuvat.”