Saavutettavuustyökalut

Virtuaaliorkesteri: Sibelius 360

11.6.2018 9:38

Parempi kuin paikka eturivissä –

Koe konsertti lavalla Esa-Pekka Salosen vierellä!

Sibeliuksen 5. sinfonian voi nyt kokea täysin uudella tavalla: virtuaalilasien ja kuulokkeiden avulla.

HAM Helsingin taidemuseo kutsuu sinut mukaan Filharmonia-orkesterin sisälle Esa-Pekka Salosen johtamaan konserttiin.

Yleisöllä on mahdollisuus päästä kurkistamaan, millaista on olla yhden maailman huippuorkestereista sisällä. Kolmiulotteisen kuvan ja äänen avulla jokaisen soitinryhmän voi kokea pienintä piirtoa myöten – jopa nuottien kääntämisestä lähtevän äänen voi kuulla.

Virtuaaliorkesteri-projektissa yleisö pääsee Lontoon Filharmonia-orkesterin kapellimestarin vierelle seuraamaan, kun orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen johtaa Sibeliuksen 5. sinfonian.

360 astetta käsittävän tekniikan avulla kuulija pääsee lähemmäs sinfoniaorkesterin soittoa kuin koskaan aikaisemmin. Täysin ainutlaatuinen kokemus on häkellyttävä niin nuorelle kuin vanhalle kuulijalle, niin kokeneelle konserteissakävijälle kuin klassista musiikkia tuntemattomalle.

Filharmonia-orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen kertoo projektista: ”Paras osoitus virtuaalitodellisuuden voimasta on siinä, että virtuaalikokemuksen loppuminen – paluu takaisin todellisuuteen – on pettymys. Klassisessa musiikissa virtuaalitodellisuus on paitsi vaikuttava myös hyödyllinen väline. Tähän projektiin osallistuminen on äärimmäisen kiehtovaa!”

Virtuaaliorkesteri-projektin on tuottanut Filharmonia-orkesteri yhteistyössä Initionin ja Southbank Centren kanssa.

Projektin konsepti: Filharmonia-orkesteri ja Esa-Pekka Salonen. Vastaava tuottaja ja oheisohjelman kuratointi: MiklagårdArts.

Virtuaaliorkesteri: Sibelius 360 / HAM Helsingin taidemuseo 16.-29.8.2018 / Vapaa pääsy

Pääyhteistyökumppanit; Helsingin kaupunki, Helsingin filharmoninen orkesteri ja MiklagårdArts.

Kohtaaminen immersiivisen tekniikan kanssa

Immersiivisen teknologian mahdollisuudet yleisön tavoittamiseksi uusilla ja merkityksellisillä tavoilla on noussut yhä tärkeämmäksi monilla eri aloilla. Kyse on syvälle käyvästä muutoksesta, joka tulee väistämättä vaikuttamaan taide- ja kulttuurilaitoksiin. Koska Suomi on asemoitunut virtuaalitodellisuuden alalla eturintamaan, on Suomella myös kasvava tarve osoittaa tekniikalle uusia käyttötapoja. Yhä useammat korkean profiilin taideinstituutiot ja muut toimijat ympäri maailmaa käyttävät lisättyä ja virtuaalitodellisuutta nuorten diginatiivien houkuttelemiseksi yleisöönsä. Suomessa on virkeä startup-ekosysteemi ja innovatiivisia yrityksiä, jotka ovat erikoistuneet immersiiviseen teknologiaan. Suomalaiset alan kehittäjät etsivät yhteistyömahdollisuuksia kulttuurin sisältötuotannon alalta kun taas taideinstituutiot tutkivat uusia immersiivisen teknologian tarjoamia mahdollisuuksia omassa toiminnassaan.

Virtuaaliorkesteri: Sibelius 360 -installaation esityskaudella HAM Helsingin taidemuseo järjestää sarjan osallistavia oheistapahtumia, joiden kuratoimisesta huolehtii MiklagårdArts. Tarkoituksena on tuoda eturivin suomalaiset teknologiaosaajat sekä taide- ja kulttuuri-instituutioiden osaajat yhteen uudenlaisen ajattelun ja uusien mahdollisuuksien kartoittamiseksi.

Oheisohjelman kuratointi: MiklagårdArts

Yksityiskohtainen ohjelma julkistetaan lähiaikoina.

Yhteistyössä: Helsingin kaupunki / Kulttuurikeskukset, Helsingin filharmoninen orkesteri, Aalto-yliopiston Experience Platform, Aalto Digi Platform, Demos Helsinki, Virtual Reality Finland ry, Sibelius-Akatemia ja LYFTA.