Saavutettavuustyökalut

Maria Stereon nelimetrinen pronssiveistos Vallilaan

23.5.2019 10:27

Maria Stereo ja teos Ajaton / Kuva: Anssi Kasitonni

Uusi prosenttiperiaatteella Helsinkiin valmistuva julkinen teos on suurikokoinen käkikelloon viittaava reliefi. Kuvataiteilija Maria Stereon nelimetrinen pronssiveistos Ajaton ripustetaan Vallilan Teollisuuskadulle Stadin Aikuisopiston  sisäpihan ulkoseinään tiistaina 4.6.2019.

Koristeellisen käkikellon kellotaulussa ei ole viisareita ja kukkuvan käen ikkuna on kiinni. Teos on nimensä mukaisesti ajaton: käkikello ei osoita aikaa. Maria Stereon mukaan ajattomuus antaa katsojalle mahdollisuuden rentoutua. Aina ei tarvitse tietää, mitä kello on.

”Minua on aina kiinnostanut kodin kitschahtavat tavarat ja koristeet. Aloin tutkailla käkikellojen kuvia internetistä ja minulle avautui upea, moninainen puuseppien taidonnäytteiden maailma. Aiheesta innostuneena valmistin teossarjan kelloja eri sekatekniikoita käyttäen. Ajattelin teossarjaa eräänlaisina omaelämänkerrallisina kellonaikoina. Yksi kelloista oli valettu kirjasinmetalliin ja tämä teos sysäsi liikkeelle lopulta myös Ajattoman veistosidean”, kertoo taiteilija.

Runsaan koristeellisesta visuaalisesta kielestä ja oivaltavasta kierrätysmateriaalien hyödyntämisestä tunnettu Stereo on tällä kertaa toteuttanut veistoksen pronssivaluna. Hän on halunnut käyttää pitkäikäistä, kestävää ja sitä kautta ajatonta materiaalia.

Viime syyskuussa samaan kiinteistöön valmistui teos myös taiteilija Anssi Kasitonnilta. Niin ikään prosenttiperiaatteella toteutettu teos Epifania de Liberace on säihkyvä flyygeli, joka näyttää putoavan katosta kimaltelevan sateen saattelemana.

Maria Stereo (s. 1979 Raumalla) on pitänyt yksityisnäyttelyitä mm. Galleria Huudossa Helsingissä ja Mältinrannassa Tampereella sekä osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin. Kuvataiteen lisäksi Stereo tekee musiikkia mm. yhtyeessään Maria ja Marsilaiset. Anssi Kasitonni (s. 1978 Vilppulassa) työskentelee veistosten, videoteosten ja musiikin parissa yhdistellen populaarikulttuurin kuvastoa ja DIY-asennetta. Stereo ja Kasitonni asuvat ja työskentelevät Sahalahdessa Kangasalla.

Helsingin kaupunki noudattaa prosenttiperiaatetta, mikä tarkoittaa, että kaupungin kiinteistöjen uudis- tai korjausrakentamisen kustannuksista noin prosentti varataan uuden julkisen taiteen toteuttamiseen. Viime vuosien vilkas rakentaminen on mahdollistanut taiteen tilaamisen useisiin julkisiin rakennuksiin mm. Kalasatamassa, Pihlajamäessä, Töölönlahdella ja Maunulassa. HAM Helsingin taidemuseo toimii hankkeissa taideasiantuntijana, ja teokset liitetään osaksi HAMin taidekokoelmaa.