Saavutettavuustyökalut

Uusi julkinen taideteos Jacob Dahlgrenilta Kalasataman Capellanaukiolle

28.5.2019 14:26

Jacob Dahlgren ja teos Early One Morning, Eternity Sculpture (2019), Kalasatama, Capellanaukio / Kuva: HAM/Maija Toivanen

Uusi julkinen taideteos tuo väriä ja leikillisyyttä Helsingin Kalasatamaan. Ruotsalaisen taiteilijan Jacob Dahlgrenin Early One Morning, Eternity Sculpture on vaaleanpunainen, kiemurteleva teräsveistos. Taiteilijan mukaan teos on kuin leikki, jossa piirretään yhtenäisellä viivalla nostamatta kynää paperista. Neljään metriin kohoava, halkaisijaltaan kymmenmetrinen veistos julkistetaan Kalasataman Capellanaukiolla Helsinki-päivänä 12.6.2019.

Jacob Dahlgren haluaa luoda kaupunkiin tiloja, jotka tarjoavat mahdollisuuden hengähdystaukoon ja leikkiin. Early One Morning, Eternity Sculpture kutsuu luokseen ja sitä voikin ajatella kohtaamispaikkana, sillä sen alimpien tasojen päälle voi istua – kiipeily on kuitenkin kielletty.

”Teos näyttää hyvin erilaiselta katsomissuunnasta riippuen. Se on kuin lause, joka on kirjoitettu kaunokirjoituksella ja täysin uudella kielellä”, kuvailee taiteilija.

Ruotsalainen Jacob Dahlgren (s.1970) leikittelee taiteessaan geometrisen taiteen perinteellä. Hänen teoksensa ovat helposti lähestyttäviä ja rohkaisevat kokijoitaan vuorovaikutukseen. Suomalaisyleisölle tutuin Dahlgrenin teos on Kiasman kokoelmiin kuuluva nauhainstallaatio Abstraktion ihmeellinen maailma (2009), jossa voi kadota teoksen raitoihin. Dahlgren työskentelee monipuolisesti maalauksen, veistosten ja installaatioiden parissa ja hän on toteuttanut lukuisia julkisia teoksia eri puolilla maailmaa. Hän edusti Ruotsia Venetsian Biennaalissa 2006 ja oli Ars Fennica-ehdokkaana 2002.

Rakentuva Kalasatama lähialueineen saa tulevina vuosina runsaasti uutta julkista taidetta. Early One Morning, Eternity Sculpture on neljäs pysyvä taideteos, joka on toteutettu alueelle Helsingin kaupunginkanslian, kaupunkiympäristön toimialan ja HAM Helsingin taidemuseon yhteistyönä. Aiemmat HAMin kokoelmissa olevat teokset Kalasatamassa ovat Riikka Purosen Harppi ja tähdet (2018), Villu Jaanisoon Kuukkeli (2016) ja Timo Heinon Veteen piirretty viiva (2014). Teos on osa Kalasataman ympäristötaidehanketta, jonka avulla toteutetaan pysyvää ja väliaikaista taidetta sekä tapahtumia. Ympäristötaidehanke rahoitetaan alueen rakennuttajilta perittävällä kerrosneliökohtaisella maksulla.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori julkistaa Early One Morning, Eternity Sculpture -teoksen Helsinki-päivänä 12.6.2019 klo 14.30. Tilaisuudessa esiintyvät mm. OK:KO-yhtyeestä tunnetut saksofonisti Jarno Tikka ja kontrabasisti Mikael Saastamoinen. Taiteilija on läsnä kaikille avoimessa julkistamistilaisuudessa.