Saavutettavuustyökalut

Mark Niskasen ja Jani-Matti Salon teos Ohikulkijalle julkistetaan baanalla

24.6.2019 16:54

Mark Niskanen ja Jani-Matti Salo: Ohikulkijalle
Mark Niskanen ja Jani-Matti Salo: Ohikulkijalle

Mark Niskaselta ja Jani-Matti Salolta julkistetaan uusi julkinen teos Ohikulkijalle 27.6.2019 klo 15 Lapinlahdenkadun alikulkuun Baanalle. Arkiseen valomainoskoteloon rakennettu teos on liikkeeseen ja hetkellisyyteen perustuva teos, joka näyttäytyy jokaiselle ohikulkijalle erilaisena.

Teoksessa tapahtuvat hienovaraiset muutokset perustuvat moaree- eli interferenssikuvioon, joka aiheutuu kolmen kuviopinnan päällekkäisyydestä tietyssä kulmassa. Moaree-kuviot näyttäytyvät jokaiselle ohikulkijalle erilaisena riippuen katselukorkeudesta, suunnasta ja etäisyydestä.

HAM Helsingin taidemuseon tilaama julkinen Ohikulkijalle-teos on tarkoitettu väliaikaiseksi. Teos on paikallaan toistaiseksi ja siirtyy mahdollisesti myöhemmin jonnekin muualle Helsinkiin. Teos tulee osaksi HAMin julkisen taiteen kokoelmaa.

Mark Niskanen (s. 1991) ja Jani-Matti Salo (s. 1984) ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2015. Teoksissaan he käyttävät valoa, ääntä, videota, internetiä sekä arjen valmisesineitä luoden tilanteita ja asetelmia katoaville kohtaamisille. Kaksikon teoksia on ollut esillä kuluneen vuoden aikana Grand Rapids Art Museumissa Michiganissa, Helsingin juhlaviikoilla, Art Quarter Budapestissa, CASA Galleryssa New Yorkissa. Vuoden 2019 he työskentelevät Mana Contemporaryn kutsuresidenssitaiteilijoina.