Saavutettavuustyökalut

Ruotsalaistaiteilija Eva Langen moni-ilmeinen taideteos paljastetaan Helsingin keskustassa syyskuussa

27.8.2019 12:24

Erottaja, Heinäkuu 2019 / Kuva: Hanasaaren kulttuurikeskus


Eva Langen taideteos USKO TOIVO RAKKAUS paljastetaan 13.9.2019 klo 15 Helsingin Erottajanaukiolla, Svenska Teaternin vieressä.

Teos on osa Kaksi maata – yksi tulevaisuus ‑taidehanketta, jonka Hanasaari –  ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus on johtanut ja joka nostaa esille Suomen ja Ruotsin satoja vuosia jatkuneen naapuruussuhteen.

”Kaksi maata – yksi tulevaisuus ‑hankkeen tavoitteena on luoda kaksi sijainniltaan keskeistä, pysyvää julkista taideteosta, jotka kuvastavat Suomen ja Ruotsin välisiä vahvoja siteitä. Pitkän yhteisen historian kautta Suomi pääsi osaksi länsimaista kulttuuria. Maidemme välinen suhde on edelleen erittäin ajankohtainen elinkeinoelämässä tapahtuvan integraation ja syvenevän puolustusyhteistyön myötä. Taideteokset lahjoitetaan kummankin maan pääkaupungille vahvojen kansalaisyhteiskuntien tuella – rahoitus on kerätty suomalaisilta ja ruotsalaisilta säätiöiltä, rahastoilta, yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä”, taidehankkeen puheenjohtaja Henry Wiklund kertoo.

Taideteos lahjoitetaan Helsingin kaupungille ja liitetään HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori toivoo, että kaupunkilaiset ottavat sekä taideteoksen, että uudistetun Erottajan omakseen.

”Julkinen tila on kaupungin kasvot ja tärkeä osa tätä ovat Helsingin monet kaupunkitilaan sijoitetut taideteokset. Erottaja on erityisen keskeinen ja perinteikäs paikka, joten on hienoa saada sinne teos, joka juhlistaa Suomen 100-vuotiasta historiaa, Suomen ja Ruotsin välistä yhteyttä, ja viimeistelee aukion uuden ilmeen”, Jan Vapaavuori sanoo.

Taideteos USKO TOIVO RAKKAUS koostuu neljästä graniitti- ja teräsveistoksesta.

”Taideteos ei lähtenyt nimestä – en pyrkinyt tietoisesti siihen suuntaan. Erottaja veistoksen sijoituspaikkana oli sen sijaan haastava, tyhjä aukio keskellä Helsinkiä, kaunis Svenska Teaternin rakennus taustalla. Monen yrityksen kautta teos sai kuitenkin muotonsa ja ilmoitti selvästi nimekseen USKO TOIVO RAKKAUS”, Eva Lange sanoo.

Lange kertoo liikuttuneensa tehtävän saadessaan.

”Olin silloin eräällä toisella aukiolla keskellä sadevesilammikkoa. Järkytyin niin, että vastasin kyllä. Olen siitä lähtien ollut samanlaisen ilon ja ihmetyksen vallassa”, hän sanoo.

Eva Lange nimeää yhdeksi inspiraation lähteekseen suomalaisrunoilija Gunnar Björlingin.

”Björling, Osip Mandelstam ja Inger Christensen ovat suuria taiteellisia esikuviani. Ylipäätään sanat, samoin kuin erilaiset äänet, kuten tuuli, innoittavat minua”, Lange kertoo.

Julkistamistilaisuus ja iltaohjelma yleisölle

Eva Langen taideteos USKO TOIVO RAKKAUS paljastetaan Erottajalla perjantaina 13. syyskuuta 2019 klo 15. Noin 40 minuuttia kestävän ohjelman aikana kuullaan muun muassa pohjoismaisesta yhteistyöstä vastaavien ministerien eli Ruotsin Ann Linden ja Suomen Thomas Blomqvistin sekä Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otso Kivekkään ja Tukholman kunnanvaltuuston puheenjohtaja Cecilia Brinckin viralliset tervehdykset.

Avajaisohjelman välissä on luvassa viihdettä ja showesitys seremoniamestari Maria Sidin johdolla. Yleisöohjelma jatkuu myöhemmin iltapäivällä ja illalla, ja esiintymään tulevat muun muassa Patrik Isaksson, Anna Järvinen, Jore Marjaranta, Jennie Storbacka, Lauri Schreck, Rajaton, The Real Group ja Circus Helsinki.

Sekä julkistamistilaisuus että iltaohjelma ovat maksuttomia ja kaikille avoimia.

Lue lisää hankkeesta ja taideteoksesta:

Eva Lange

Eva Lange (syntynyt v. 1935 Tukholmassa) on Ruotsin kuninkaallisen taideakatemian jäsen, joka sai hiljattain ensimmäisenä naisena arvostetun Sergel-palkinnon elämäntyöstään. Lue lisää Evasta täällä:

Kaksi maata – yksi tulevaisuus

Kaksi maata – yksi tulevaisuus on aloite, joka käynnistyi vuonna 2012 osoituksena Suomen ja Ruotsin aktiivisista kansalaisyhteiskunnista. Hankkeen tavoitteena on luoda sekä Helsinkiin että Tukholmaan pysyvä, julkinen taideteos, joka kuvastaa Suomen ja Ruotsin välisiä vahvoja siteitä. Ensimmäinen teos, suomalaistaiteilija Marja Kanervon VUOSI LUVUT, julkistettiin Tukholman Engelbrektsplanilla elokuussa 2017 Kungsträdgårdenissa järjestettyjen Suomi 100 -juhlallisuuksien yhteydessä. Nyt vuorossa on ruotsalaistaiteilija Eva Langen teos Helsingissä.

Ketkä ovat mukana Kaksi maata – yksi tulevaisuus ‑hankkeessa?

Kaksi maata – yksi tulevaisuus ‑hankkeen ovat toteuttaneet hankkeen vetäjä ja puheenjohtaja Henry Wiklund, Hanasaari – ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus, Helsingin taidemuseo HAM ja Stockholm konst. Hanasaari ja Wiklund ovat vastanneet hankkeen suunnittelusta, koordinoinnista ja hallinnoinnista. HAM ja Stockholm konst ovat puolestaan vastanneet taidekonsultoinnista, kun taas Helsingin kaupunkiympäristön toimiala on vastannut kaupunkiteknisestä toteutuksesta. Hanke on rahoitettu säätiöiltä, yhdistyksiltä, yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä saaduilla lahjoituksilla.

Marja Kanervon taideteos VUOSI LUVUT

VUOSI LUVUT julkistettiin elokuussa 2017 Engelbrektsplanilla Tukholmassa. Teos koostuu kahdeksasta parista penkinmuotoisia graniittilohkareita, joihin on kaiverrettu Suomen ja Ruotsin historian kannalta merkittäviä vuosilukuja. Vuosiluvut muodostavien parien lisäksi sarjaan kuuluu yksi tyhjä pari, joka symboloi maiden yhteistä tulevaisuutta.