Saavutettavuustyökalut

Kaksi uutta taideteosta helsinkiläisiin kouluihin

18.9.2019 9:37

Tuomas A. Laitinen: Biomipeli, 2019 / Kuva: Maija Toivanen

Kaksi uutta prosenttiperiaatteella toteutettua julkista taideteosta on valmistunut Helsinkiin. Tuomas A. Laitisen Biomipeli on ripustettu juuri avattuun Jätkäsaaren peruskouluun ja Ilari Hautamäen Siimes levittäytyy peruskorjatun Munkkivuoren ala-asteen pihan muureihin.

Tuomas A. Laitisen (s. 1976) teoskokonaisuus Biomipeli sijaitsee Jätkäsaaren uuden koulurakennuksen kolmessa valokuilussa, jotka tuovat päivänvaloa kattoikkunoiden läpi kerroksiin.

Kahteen valokuiluun on ripustettu suupuhallettuja lasiveistoksia. Ovaalinmuotoisissa lasiveistoksissa hehkuvat värisävyt on saatu aikaan swedish overlay-tekniikalla, jossa erivärisiä laseja kerrostetaan päällekkäin, jolloin syntyy hieman kemiallisen reaktion näköisiä väriyhdistelmiä. Lasiveistosten sisällä on orgaanisia veistoksellisia muotoja, joita taiteilija itse kuvailee ”syvänmeren hohtaviksi olioiksi”. Teoskokonaisuuteen kuuluu animoitu videoteos, jonka kuvamaailma muuntuu jatkuvasti taiteilijan luoman algoritmin perusteella. Videoteoksessa voi nähdä ikään kuin elävän organismin kasvua tai matemaattisen mallin simuloimia kasvukäyriä. Laitista kiinnostavat kysymykset biologisten systeemien ja sosiaalisen elämän välisistä suhteista. Teoskokonaisuus tuleekin laajenemaan ympäristöpedagogiikan ja kansalaisvaikuttamisen alueille tulevina vuosina Laitisen alullepaneman Biomivaluutan turvin. Taiteilija lahjoittaa koulun oppilastoiminnalle pääoman, jolla mahdollistetaan oppilaslähtöinen ilmastotietoisuuden ja ympäristövaikuttamisen lisääminen.

Tuomas A. Laitinen työskentelee liikkuvan kuvan, äänen, lasin ja kemiallisten sekä mikrobiologisten prosessien parissa. Viime vuosina Laitisen teoksia on nähty ympäri maailmaa mm. Sydneyssa ja Seoulissa vuonna 2018 ja Suomessa Turun taidemuseon yksityisnäyttelyssä vuonna 2019.

Ilari Hautamäen (s. 1983) maalauskokonaisuus Siimes ottaa haltuun Munkkivuoren ala-asteen piha-alueen betonimuurien pinnat viidakon kasvustoaiheilla. Lisäksi yksi maalaus on ripustettu koulun aulatilaan. Vuonna 1966 valmistunut koulurakennus on peruskorjattu alkuperäisiä materiaali- ja värivalintoja kunnioittaen. Hautamäki kertoo maalauksissaan tutkineensa rakennetun ympäristön ja kasvillisuuden suhdetta. Aulatilan teos kasviaiheineen käy värien ja rytmin avulla vuoropuhelua rakennuksen punatiiliverhoilun kanssa. Hautamäen aiemmasta tuotannosta tutulla tavalla niin sisä- kuin ulkoteoksia hallitsevat vahvat siveltimen vedot ja voimakkaat sävyt.

Ilari Hautamäki on kuvataiteilija, joka liikkuu maalauksissaan esittävän ja abstraktin välimaastossa. Hautamäellä oli yksityisnäyttely Indoor Fireworks Helsinki Contemporary –galleriassa vuonna 2019 ja HAM Galleriassa vuonna 2017.

Helsingin kaupunki noudattaa prosenttiperiaatetta, mikä tarkoittaa, että kaupungin kiinteistöjen uudis- tai korjausrakentamisen kustannuksista noin prosentti varataan uuden julkisen taiteen toteuttamiseen. Viime vuosien vilkas rakentaminen on mahdollistanut taiteen tilaamisen useisiin julkisiin rakennuksiin mm. Kalasatamassa, Vallilassa, Yliskylässä ja Töölönlahdella. HAM Helsingin taidemuseo toimii hankkeissa taideasiantuntijana, ja teokset liitetään osaksi HAMin taidekokoelmaa.

Ilari Hautamäki: Siimes, 2019 / Kuva: Maija Toivanen