Saavutettavuustyökalut

Tove Jansson galleria uudistuu 23.11. alkaen

21.11.2019 12:30

Tove Jansson: Nipsu ja lapset soutelemassa, 1955 / © Tove Janssonin kuolinpesä

Eräät helsinkiläisten taidekokoelman rakastetuimmista teoksista ovat Tove Janssonin (1914–2001) käsialaa. HAM on omistanut osan tiloistaan taiteilijan tuotannon ja elämän esittelylle.

Gallerian uudistetussa ripustuksessa Tove Janssonin freskot Juhlat kaupungissa (1947) ja Juhlat maalla (1947) saavat rinnalleen 13 Per Olov Janssonin valokuvaa, Tove Janssonin akvarellin Nipsu ja lapset soutelemassa (1955) sekä otteita dokumenttielokuvasta Haru – yksinäisten saari. Elokuva sisältää Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän kuvaamaa kaitafilmimateriaalia heidän kesistään Klovharun saarella. Yhdelle seinälle on toteutettu kopio Tove Janssonin meriaiheisesta maalauksesta.

Tove Jansson vietti lähes kaikki elämänsä kesät Pellingin saaristossa, joka sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Helsingistä. Janssonien perheellä oli siellä vuokramökki ja myöhemmin pysyvämpi paikka Bredskärin saarella, jonne Jansson ja veljensä Lars rakensivat mökin. 1960-luvulta 1990-luvun alkupuolelle Jansson vietti kesänsä Klovharun saarella yhdessä kumppaninsa graafikko Tuulikki Pietilän kanssa.

Esillä olevat valokuvat on ottanut Janssonin veli, valokuvaaja Per Olov Jansson (1920–2019). Hän kuvasi siskoaan ja perheen elämää saaristossa useiden vuosikymmenten ajan.