Saavutettavuustyökalut

HAMissa vieraili vuoden 2019 aikana 190.000 kävijää

10.1.2020 13:30

Kuva: HAM

HAM Helsingin taidemuseon näyttelyt ja oheistapahtumat vetivät Tennispalatsiin vuonna 2019 yhteensä 190.000 kävijää. Yleisön suosikiksi nousi huhtikuussa avautunut, Ellen Thesleff – Minä maalaan kuin Jumala –näyttely, joka toi esiin Thesleffin uraauurtavan ja kehittyvän taiteen lisäksi myös hänen elämänsä tapahtumia tekstien, valokuvien ja arkistomateriaalien avulla. Näyttely on esillä Tennispalatsissa 26.1. saakka.

Ellen Thesleffin -näyttelyn lisäksi kävijöitä innostivat vuoden alkupuoliskolla ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa esillä ollut puolalaisen taiteilijan Paweł Althamerin yksityisnäyttely sekä ajankohtainen Vanhuus –näyttely, jossa ikääntyvää ihmistä katsottiin kaunistelematta, mutta kunnioittavasti. Syksyn suosikkinäyttelyitä olivat uuden näkökulman sotavuosien Helsinkiin avannut Mieliala – Helsinki 1939-1945 sekä viime vuosina kuumana käynyttä keskustelua sukupuolesta, erilaisista miehen ja naisen rooleista ja niiden rakentumisesta päivittänyt Sukupuolen sotkijat. Tennispalatsissa nähtiin vuoden aikana kaikkiaan 13 näyttelyä ja toteutettiin 458 näyttelyopastusta ja 227 työpajaa.

Vuosi 2019 oli HAMille erittäin aktiivinen myös julkisen taiteen osalta. Kalasatamassa julkistettiin ruotsalaisen Jacob Dahlgrenin Early One Morning, Eternity Sculpture ja Töölönlahden Makasiinipuistossa Akseli Leinosen Massa. Erottajanaukiolla juhlittiin ruotsalaisen taiteilijan Eva Langen lahjoitusteosta USKO TOIVO RAKKAUS. Baanalla Lapinlahdenkadun alikulussa julkistettiin Mark Niskasen ja Jani-Matti Salon Ohikulkijalle ja Vuosaaressa ns. Kahvikorttelissa julkistettiin Antti Immosen Kuppi kummaa. Kalasatamassa toteutettiin myös kaksi väliaikaista teosta prosenttiperiaatteella: Tatu Tuomisen Valomerkki rannalta ja Pasi Rauhalan Flamigos. Prosenttiperiaatteella toteutettiin kuusi teosta eri rakennuksiin. Näistä oppilaitoksiin valmistuneita olivat Tuomas A. Laitisen Biomipeli Jätkäsaaressa, Maria Stereon Ajaton Vallilassa ja Ilari Hautamäen Siimes Munkkivuoressa. Keskustakirjasto Oodissa julkistettiin Jani Ruscican Toivo on höyhenpukuinen. Päiväkoteihin toteutui Lotta Mattilan Siimes Myllypuroon ja Riku Mäkisen Pihahommia Etelä-Haagaan.