Saavutettavuustyökalut

Uppoudu sotavuosien mielialoihin kuuntelemalla uudet podcastit

27.1.2020 15:52

Helsingin kaupunginmuseo ja HAM Helsingin taidemuseo ovat yhdessä toteuttaneet Mieliala – Helsinki 1939–1945 -näyttelyyn pohjautuvan seitsemänosaisen podcast-sarjan. Sarjassa näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen saattelee kuuntelijan sodan mielialatiedustelun maailmaan, Helsingin asukkaiden sekä tieteen ja taiteen aarteiden evakuointeihin, rikollisuuteen sota-aikana, rintamataiteen suurnäyttelyn taustoihin ja helsinkiläisten kokemuksiin ilmapommituspäivinä.

Ensimmäiset kolme jaksoa julkaistaan 27.1. Voit kuunnella jaksot Helsingin kaupunginmuseon ja HAMin verkkosivuilla. Loput jaksot julkaistaan helmikuun aikana.

Ensimmäinen jakso käsittelee mielialatiedustelua Helsingissä vuodesta 1939 vuoteen 1944. Miksi ja miten siviilit harjoittivat mielialatiedustelua? Mitä salaisesta aineistosta löytyy ja miten se yllättää?

Toisessa jaksossa tutustutaan sotavuosien raaistuvaan Helsinkiin, jossa väkivalta ja omaisuusrikokset rehottivat. Mitä se merkitsi helsinkiläisten asenteissa ja arjessa? Miten naisten elämä muuttui pimennetyssä kaupungissa, jossa sekä ohikulkijat että viranomaiset saattoivat ahdistella?

Kolmannen ja neljännen jakson aiheena on vuoden 1942 Ateneumin suomalaisen ja saksalaisen rintamavalokuvan ja -taiteen suurnäyttely. Millainen spektaakkeli näyttely oli ja miten sitä käsitellään Mieliala-näyttelyssä? Mitä näyttelykuraattorit eli komissaarit tekivät ja mitä yllättävän tuttuja ideoita he sovelsivat?

Viidennessä jaksossa perehdytään tieteen ja taiteen kulttuuriperinnön suojelemiseen evakuoinneilla. Miten Ateneumin, Sinebrychoffin, Kansallismuseon, julkisten veistosten sekä Helsingin Yliopiston kirjaston aarteiden evakuointi käytännössä tapahtui?

Kuudes jakso kertoo Helsingin ilmapommituksista. Kuinka usein helsinkiläiset itse asiassa kokivat ilmapommituksia sotavuosina? Ilmapommituksilla oli tärkeä mielialatekijä, jolla oli myös suuri symbolinen merkitys. Miten ilmapommitukset vaikuttivat Helsingin henkiseen ilmapiiriin?

Seitsemäs jakso avaa näkökulmaa siihen, miten sotapolitiikka näkyi Helsingin kaupunginorkesterin ohjelmistossa ja millaisia kohtaloita ja tilanteita orkesterin sotavuosiin liittyy.

Helsingin kaupunginmuseon ja HAMin yhdessä toteuttama Mieliala-näyttely Tennispalatsissa 1.3.2020 saakka ja Hakasalmen huvilassa 30.8.2020 saakka. Aiheena on sotavuosien Helsinki, helsinkiläiset ja taide sodan jaloissa. Ainutlaatuinen näyttelykokonaisuus perustuu arkistoihin siviilien sodanjohdolle laatimista salaisista mielialaraporteista.