Saavutettavuustyökalut

Väliaikainen julkinen teos tuo Kalasatamaan jäänteitä keksitystä menneisyydestä

10.6.2020 8:38

Raimo Saarinen: Keksitty menneisyys, 2020 / Kuva: HAM / Sonja Hyytiäinen

Uusi väliaikainen julkinen taideteos on valmistunut Helsingin Kalasatamaan. Taiteilija Raimo Saarisen Keksitty menneisyys tuo Englantilaisaukiolle veistoksellisia raunioita, jotka kasvillisuus on vallannut. Ajan runtelemilta näyttävät rakennelmat ovat rapattua ja maalattua kevytsoraharkkoa. Modernin ajan rakennusmateriaalit kohtaavat teoksessa ajan kulun.

Teoksessa kasvaa lajeja eri mantereilta. Yhdet rauniot kasvavat kuivan elinympäristön heiniä, toisissa raunioissa kukoistaa kosteikko kortteineen ja kurjenmiekkoineen. Raimo Saarisen aiemmista teoksista tutulla tavalla myös Keksitty menneisyys yhdistää kasvilajeja läheltä ja kaukaa. Saarisen mukaan ”aistillisesti ja intuitiivisesti” valikoituneessa lajikirjossa on muun muassa tunturipaju, eteläamerikkalainen puu apinan palapeli ja Pohjois-Amerikan koillisosista peräisin oleva samettisumakki. Kasvillisuus elää ja muuttuu kasvukauden mukana ja tuo teokseen kasvuun, kukoistukseen ja lakastumiseen liittyvät ajalliset ulottuvuudet. Siten ei vain teoksen rakennustaide vaan myös kasvillisuus kokee nykyisyyden, tulevaisuuden ja menneisyyden.

Teoksen muotokieleen ja kirkkaaseen värimaailmaan Saarinen kertoo saaneensa vaikutteita Meksikosta, jossa hän oli pystyttämässä näyttelyä aloittaessaan teoksen suunnittelemisen. Tutustuttuaan Kalasataman alueeseen ja kulttuurihistoriaan Saarinen löysi samaa väripalettia vanhojen veneiden kirkkaista, lohkeilevista maalipinnoista. ”Minua kiehtoo, miten visuaaliset ratkaisut kaupunkiympäristössä voivat olla pienten sattumien summa. Rakennustaiteen väripaletti voi jollakin alueella olla yksittäisen päätöksen tulosta ja sitten väripaletin käyttöä jatketaan, aina perinteen ja lopulta kulttuurin muodostumiseen saakka.”

Rakentuva Kalasatama lähialueineen saa tulevina vuosina runsaasti uutta julkista taidetta. Keksitty menneisyys on kolmas väliaikainen taideteos, joka on toteutettu Helsingin kaupunginkanslian, kaupunkiympäristön toimialan ja HAM Helsingin taidemuseon yhteistyönä. Aiemmat väliaikaiset teokset Kalasatamassa ovat Tatu Tuomisen Valomerkki rannalta (2019) ja yhä esillä oleva Pasi Rauhalan Flamigos (2019). Pysyvät teokset Kalasatamassa ovat Jacob Dahlgrenin Early One Morning, Eternity Sculpture (2019), Riikka Purosen Harppi ja tähdet (2018), Villu Jaanisoon Kuukkeli (2016) ja Timo Heinon Veteen piirretty viiva (2014). HAMin kokoelmiin kuuluvien teosten lisäksi alueelle on toteutettu Marjukka Korhosen Taidepenkit (2019). Teokset ovat osa Kalasataman ympäristötaidehanketta, jonka avulla toteutetaan pysyvää ja väliaikaista taidetta sekä tapahtumia. Ympäristötaidehanke rahoitetaan alueen rakennuttajilta perittävällä kerrosneliökohtaisella maksulla.

Taiteilija: Raimo Saarinen / Kuva: HAM / Sonja Hyytiäinen