Saavutettavuustyökalut

Tatu Tuomisen Satujen palatsit valloittaa päiväkodin lattiat Maunulassa

18.8.2020 9:41

Tatu Tuominen: Satujen Palatsit, 2020 (osa teoksesta) / Kuva: Patrik Rastenberger

Helsinkiin on valmistunut uusi prosenttiperiaatteella toteutettu julkinen teos: kuvataiteilija Tatu Tuomisen (s. 1975) kuusiosainen Satujen palatsit levittäytyy osaksi Maunulassa sijaitsevan päiväkodin lattioita. Rakennuksen kolmessa eri kerroksessa sijaitsevan teoksen osat on toteutettu lattiamaalauksina, keraamisista laatoista ja massiivipuuparketista. Tiloissa toimivat suomenkielinen Päiväkoti Korento ja ruotsinkielinen Daghemmet Humlan. Päiväkotirakennuksen on suunnitellut arkkitehtitoimisto AFKS / Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperä.

Teoksen osien kuviot lainaavat historiallisten rakennusten lattiakoristeiden osia ja ornamentiikkaa. Vaikka mittakaava, materiaalit ja värit eroavatkin alkuperäisistä lattioista, kuvioinnit on toteutettu niin, että teoksesta on mahdollista tunnistaa viittauksen kohteet. Arkisuudesta poikkeavien lattiakuviointien välityksellä päiväkoti saa osansa esimerkiksi moskeijan pihan, katedraalin ja keisarin palatsin loistosta. Teos perustuu ajatukseen, että arkkitehtuurin ja taiteen historiallisten kuvioiden muotokielessä on jotain erityistä: jollei pyhää, niin ainakin ylevää ja kaunista.

Tuomisen pyrkimyksenä on aiheuttaa häiriö kronologiseen aikajatkumoon ja vallan hierarkioihin siirtämällä näyttäviä taidehistoriallisia lattiakuvioita menneisyydestä ja eri maista tämän päivän helsinkiläisen päiväkodin arkeen.

Satujen palatsit -teoksessa ajatuksena on viestiä, että tasa-arvoinen ja laadukas varhaiskasvatus kaikille lapsille on tärkeää – päiväkoti on Helsingille sama kuin Pyhän Markuksen tuomiokirkko Venetsian tasavallalle”, kertoo kuvataiteilija Tatu Tuominen teoksen tausta-ajatuksesta.

Helsingin kaupunki noudattaa prosenttiperiaatetta, mikä tarkoittaa, että kaupungin kiinteistöjen uudis- tai korjausrakentamisen kustannuksista noin prosentti varataan uuden julkisen taiteen toteuttamiseen. Viime vuosien vilkas rakentaminen on mahdollistanut taiteen tilaamisen useisiin julkisiin rakennuksiin mm. Jätkäsaaressa, Vallilassa, Kalasatamassa ja Yliskylässä. HAM Helsingin taidemuseo toimii hankkeissa taideasiantuntijana, ja teokset liitetään osaksi HAMin taidekokoelmaa.