Saavutettavuustyökalut

HAMin kokoama suomalaisen taiteen ja muotoilun näyttely kiertää Japanissa vuosina 2020-2022

23.10.2020 8:39

Finnish Design for Everyday Life - Patterns and Forms Inspired by Nature -näyttely Tottorin prefektuurin museossa Jopanissa. Kuva: Tsutomu Miura / Tottori Prefectural Museum

HAMin tuottama ja kuratoima näyttely Finnish Design for Everyday Life – Patterns and Forms Inspired by Nature kiertää japanissa neljässä museossa vuosina 2020-2022. Näyttely perustuu osittain Suomen 100-vuotista taivalta juhlistaneelle Modernia elämää!Suomalainen modernismi ja kansainvälisyys -näyttelylle, joka oli esillä HAMissa Tennispalatsissa vuonna 2017. Finnish Design for Everyday Life – Patterns and Forms Inspired by Nature avautui 10.10.2020 Tottorin prefektuurin museossa, josta se siirtyy kesäksi 2021 Kitakyushun taidemuseoon, Fukuokaan, ja syksyksi 2021 Hyogon keramiikkataiteen museoon. Kiertonäyttely päättyy tammikuussa 2022 Bunkamuraan, Tokioon. HAM järjestää näyttelykierron yhteistyössä japanilaisen NHK Promotions Inc: n kanssa.

Japanin ja Suomen ystävyyssuhteet solmittiin yli 100 vuotta sitten. Kulttuurien erilaisuudesta huolimatta molempia maita yhdistävät vahvasti luonnon monimuotoisuuden, funktionaalisen estetiikan ja laadukkaan muotoilun arvostus. Aikojen kuluessa suomalaisten kestosuosikit – muumit, joulupukki ja Marimekko – ovat valloittaneet myös japanilaisten sydämet!

Suomalaisten arjessa näkyy yhä vahvana modernismin aikana luotu perintö. Japanissa kiertävässä näyttelyssä esitellään tätä modernismin historiaa, muotoilua ja taidetta 1930-luvulta 1970-luvulle. Näyttely valottaa suomalaisen designin nousua käsitteeksi ja luo samalla pilkahduksia muotoilijoiden ja taiteilijoiden Helsinkiin, jossa myös Tove Jansson vaikutti julkisilla tilaustöillään ja taiteellaan. Lisäksi oman huomionsa saavat suomalaisen taideteollisuuden menestystarinat New Yorkin maailmannäyttelyssä vuonna 1939 sekä 1950-luvulla Milanon triennaaleissa. Näyttely esittelee japanilaisyleisölle myös suomalaista tekstiiliteollisuutta Marimekon, Finlaysonin ja Tampellan tehtaiden menestystarinoiden muodossa.

Luonto on yhä vahvasti läsnä suomalaisessa elämäntavassa ja arjessa. Näyttely tarkastelee kuinka erilaiset kasvit ja eläimet, eri vuodenajat ja luonnonmuodot ovat toimineet inspiraationa ​​taiteilijoille, valokuvaajille, arkkitehdeille ja muotoilijoille. Heidän kokemuksensa luonnosta tulevat esille niin taiteessa, taideteollisuuden uniikeissa esineissä kuin teollisessa sarjatuotannossakin. Luonnon monimuotoisuus ja orgaanisuus heijastuvat näyttelyn esineistössä ja teoksissa: julisteissa, valokuvissa, lasi- ja keramiikkataiteessa, muoti- ja mainoskuvissa, tekstiileissä, huonekaluissa, astioissa, maalauksissa ja piirroksissa.

Näyttelyyn sisältyy noin 300 taideteosta ja esinettä, lähes 40 suomalaiselta taiteilijalta ja suunnittelijalta. Valokeilaan Alvar Aallon, Ilmari Tapiovaaran, Tapio Wirkkalan, Timo Sarpanevan, Kaj Franckin, Michael Schilkinin ja Birger Kaipiaisen rinnalle on nostettu joukko tärkeitä naissuunnittelijoita kuten Aino Aalto, Dora Jung, Eva Taimi, Eva Anttila, Saara Hopea, Gunnel Nyman, Helena Tynell, Nanny Still, Uhra-Beata Simberg-Ehrström, Rut Bryk, Toini Muona, Kyllikki Salmenhaara ja Marjatta Metsovaara, jotka kaikki ansaitsevat tulla huomioiduksi kansainvälisesti myös nykyaikana.

HAM kokoelmien lisäksi esineistöä ja teoksia näyttelyyn on lainattu seuraavista kokoelmista: Alvar Aalto -museo / Alvar Aalto -säätiö, Designmuseo, Helsingin kaupunginmuseo, Kokoelma Kakkonen, Moomin Characters Ltd, Suomen valokuvataiteen museo, Vapriikki ja yksityiskokoelmat.

Näyttelyn on kuratoinut HAMin amanuenssi Heli Harni ja asiantuntijana on toiminut FT Harri Kalha.

Finnish Design for Everyday Life – Patterns and Forms Inspired by Nature
Tottori Prefectural Museum, Tottori 10.10.2020 – 15.11.2020
Kitakyushu Municipal Museum of Art, Fukuoka 25.6.2021 – 29.8.2021
The Museum of Ceramic Art, Hyogo 11.9.2021 − 28.11.2021
Bunkamura, Tokyo 7.12.2021 – 30.1.2022