Saavutettavuustyökalut

Emma Jääskeläisen teos Put put on valmistunut Herttoniemenrantaan

1.12.2020 12:54

Emma Jääskeläinen: Put put, 2020. Adriananpuistikko, Herttoniemenranta ©HAM/ Hanna Kukorelli

Helsinkiin Herttoniemenrannan Adriananpuistikkoon on valmistunut uusi julkinen teos. Taiteilija Emma Jääskeläisen (s. 1988) teos Put put on kaksiosainen. Teoksen suurempi, simpukkaan viittaava muoto on veistetty vaaleasta graniitista ja se sijaitsee puistikon kiveyksellä. Pienempi, helmeen viittaava muoto on puolestaan toteutettu spektroliitistä ja se sijaitsee puistikon viheralueella.

Emma Jääskeläinen kertoo, että ajatus simpukasta ja helmestä syntyi rakenteilla olevan alueen merellisyydestä ja pihaleikeistä. Hänen mukaansa simpukka on kuin viestintuoja, jossa tuttuuden ja tunnistettavuuden lisäksi on jotakin vierasta ja outoa. Simpukan sisältä on vierähtänyt helmi kasvillisuuden sekaan. ”Helmi on jalkapallon tavoin karannut kosteikkoon, jossa se kasvillisuuden villiintyessä ja kosteikkoon kerääntyvän veden noustessa katoaa ajoittain näkyvistä, pitäen teoksen jatkuvassa muutoksen tilassa”, Jääskeläinen kertoo.

Veistoksessaan Jääskeläinen on tavoitellut kuvaa elävästä ja lihallisesta. Hänen aiempien teostensa materiaalit ja materiaalien rinnastukset synnyttävät herkkiä mielikuvia kehollisuudesta ja tuntoaistista, kuitenkin usein leikkisällä ja arkilogiikasta nyrjähtäneellä tavalla.

Emma Jääskeläinen (s. 1988, Espoo) valmistui Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta 2018. Jääskeläisen teoksia on kuluneen vuoden aikana ollut esillä Kiasmassa. Aiemmin Jääskeläisen teoksia on ollut esillä mm. Rauma Triennalessa 2019 ja HAM-galleriassa 2018.

Teos on HAM Helsingin taidemuseon tilaama ja se liitetään osaksi HAMin kokoelmia.