Saavutettavuustyökalut

HAMin vuosi 2020: 84 000 kävijää, 14 näyttelyä ja 10 uutta julkista taideteosta

22.2.2021 9:00

Kuva: HAM

HAM Helsingin taidemuseon näyttelyt ja oheistapahtumat vetivät Tennispalatsiin vuonna 2020 yhteensä 84 000 kävijää. Vuoden laajin ja suosituin näyttelykokonaisuus oli ihmisen suhdetta omaan ympäristöön ja toisiin lajeihin pohtinut Laura Gustafssonin ja Terike Haapojan Museum of Becoming. Vuoden alkupuoliskolla yleisöä innostivat Vilho Lammen keskeisintä tuotantoa 1920-30 luvuilta esitellyt yksityisnäyttely sekä vuoden 2019 aikana yleisölle avautuneet näyttelyt Mieliala–Helsinki 1939-1945 ja Ellen Thesleff – Minä maalaan kuin jumala. Syksyn suosikkinäyttelyitä olivat kulttuurimonumentin värikkäästä historiasta ja nykypäivästä kertonut Lallukka – Elämää taiteilijakodissa sekä Perttu Saksan Valkoinen kaari, jossa teosten aiheina on ollut kuvanveistäjä Laila Pullisen jäämistö, erityisesti hänen käyttämänsä työkalut. Koronahaasteista huolimatta kaikki suunnitellut näyttelyt toteutettiin. Tennispalatsissa nähtiin vuoden aikana kaikkiaan 14 näyttelyä.

Yleisöopastuksia järjestettiin alkuvuodesta runsaasti, kun Ellen Thesleff ja Mieliala -näyttelyt täyttivät museon. Maaliskuusta alkaen yleisötyötä leimasi nopea siirtyminen digitaalisiin yleisöpalveluihin. Vuonna 2020 käyttöön otettiin uusina palvelumuotoina Instagramin ja Helsinki-kanavan yleisöopastukset, näkökulmahaastattelut ja työpajavideot. Tapahtumia ja opastuksia järjestettiin koronaturvallisesti silloin, kun se oli epidemiatilanteen puolesta mahdollista. Turvallista museovierailua edistettiin museotilaan liittyvien erityisjärjestelyiden lisäksi myös ennakkolipunmyynnin ja -varausjärjestelmän pilotin myötä. Yleisötyö avusti aktiivisesti myös Julkisen taiteen esittelyjen saavutettavuuden parantamisessa verkkosivuilla sekä järjesti ulkotilassa veistosopastuksia kouluille. Loppuvuodesta käynnistettiin Lounasvartti Lallukassa ja Maanantaina museossa -formaatit, jotka tuovat verkko-opastuksia niin suorana Instagramiin kuin tallenteena Helsinki-kanavalle.

Vuosi 2020 oli HAMille erittäin aktiivinen julkisen taiteen osalta. Keski-Pasilassa Triplan edustalla julkistettiin Akseli Leinosen Ecology Stone, Herttoniemessä Adriananpuistikkoon valmistui Emma Jääskeläisen Put put ja Kalasataman Englantilaisaukiolla julkistettiin Raimo Saarisen väliaikainen teos Keksitty menneisyys. Prosenttiperiaatteella toteutettiin kolme teosta kouluihin. Susanne Gottbergin Pielisjärvi Revisited valmistui Ressun lukioon Kampissa, Tommi Toijan Kukkulan kuningas Alppilan lukioon ja Laura Pehkosen KOMBO Jakomäen Sydän -uudisrakennukseen. Myös päiväkoteihin toteutettiin kolme teosta. Tatu Tuomisen Satujen palatsit valmistui Maunulassa, Maija Luutosen Puuska Albatrossin päiväkodissa Lauttasaaressa ja Kati Immosen Kaveripiknik Malminkartanossa. Malminkartanon nuorisotaloon valmistui Konsta Ojalan New Horizons -teoskokonaisuus. Lisäksi Toisissa tiloissa -kollektiivin osallistumiseen perustuva monivuotinen Rihmasto-teos pääsi alkuun kahdella työpajaviikolla Tehtaankadun ala-asteella. Julkisen taiteen kokoelmiin hankittiin Océane Bruelin ja Dylan Ray Arnoldin teos Concrete and miscellaneous feelings.

Myös HAMin taidekokoelman talletustoiminta oli vilkasta. Vaikka toiminta oli katkolla loppukeväästä ja loppuvuodesta, ehdittiin helsinkiläisten omasta kokoelmasta sijoittaa 174 taideteosta 18 eri kohteeseen toimialoille, kaupungin hallintoon ja sisaryhtiöihin. Kuten edellisinä vuosina, talletustoimintaan liittyi runsaasti teoslogistiikan järjestelyä remonttien ja muuttojen seurauksena. Vilkkaan tallennustoiminnan lisäksi HAMin verkkosivuilla julkaistiin Ellen Thesleff julkaisu ilmaisena e-kirjana ja vappuna kuvin ja tekstein Havis Amanda-veistoksen tarina.

Nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaali päätettiin siirtää kesälle 2021 koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi. Helsinki Biennaali sitoutui jo julkistettuun sisältöön ja taiteilijoihin sekä muihin ohjelma- ja tapahtumakumppaneihin. Kaikki jo julkistetut 40 taiteilijaa osallistuvat biennaaliin myös vuonna 2021. Koska aikaamme leimaa digitaalisten ja virtuaalisten kokemusten tarve, niiden suunnitteluun kiinnitettiin erityistä huomiota syksyllä 2020. Ensimmäinen Helsinki Biennaali toteutetaan 12.6.–26.9.2021 ainutlaatuisessa merellisessä ympäristössä Vallisaaressa.