Saavutettavuustyökalut

Uusia julkisia taideteoksia helsinkiläisten lasten ja nuorten tiloihin

22.3.2021 8:11

Konsta Ojala: New Horizons, 2020 / Kuva: HAM/Kirsi Halkola

Kolme uutta prosenttiperiaatteella toteutettua taideteosta valmistui helsinkiläisten lasten ja nuorten käyttämiin tiloihin vuoden 2020 aikana. Susanne Gottbergin teos Pielisjärvi Revisited ripustettiin peruskorjattuun Ressun lukioon Kampissa. Malminkartanossa valmistui nuorisotalon tiloihin Konsta Ojalan kahdeksanosainen teos New Horizons ja päiväkoti Lasten Kartanoon Kati Immosen Kaveripiknik.

Susanne Gottbergin teos Pielisjärvi Revisited sijaitsee Ressun lukion juhlasaliin johtavassa aulassa. Maalaus on parafraasi eli mukaelma Eero Järnefeltin öljyvärimaalauksesta Syysmaisema Pielisjärveltä vuodelta 1899. Idea Gottbergin Pielisjärvi Revisited -teokseen syntyi aulassa vanhastaan esillä olevasta pienikokoisesta Järnefeltin maalauksen kopiosta. Gottberg halusi omalla mukaelmallaan luoda tilaan maalausten välisen keskustelun.

Susanne Gottberg: Pielisjärvi Revisited, 2020 / Kuva: HAM/Sonja Hyytiäinen

Konsta Ojalan teos on saanut nimensä New Horizons -nimisestä Nasan avaruusluotaimesta, joka lähetettiin tutkimaan Pluton pintaa vuonna 2006. Malminkartanon nuorisotalon olohuoneen seinän haltuun ottava vahvasävyinen kokonaisuus rakentuu kerroksellisesti luotaimen ottamista kuvista ja kynäruiskumaalauksen jäljestä. Silkkipainolla toteutetut näkymät Pluton pinnanmuodoista ovat viitteellisiä, valon ja varjon rytmeiltään rikkaita ja teos hehkuu oranssin, violetin, punervan, okran ja sinervän sävyissä. Kuvien värimaailma syntyy sattuman kautta värien läpinäkyvyyksien ja painojäljen tarkkuuden mukaan, muutaman millin muutos saa aikaan täysin eri lopputuloksen. Teokset voi nähdä metaforana elämälle, joka koostuu sattuman ja suunnitelmallisuuden kohtaamisista.

Konsta Ojala: New Horizons, 2020 / Kuva: HAM/Kirsi Halkola

Kati Immosen teos Kaveripiknik levittäytyy kahden kerroksen korkuisena Päiväkoti Lasten Kartanon ruokailutilan seinälle. Värikkäässä teoksessa satujen eläimet (mm. orava, jänis, villakoira, etana) kulkevat kohti yltäkylläistä piknik-kattausta, josta voi tunnistaa karamellein koristeltuja leivonnaisia, metsämansikoita, herkkuvartaita, hedelmiä ja herneenpalkoja. Pyörteen lailla ylöspäin kohoava teos muuntuu köynnökseksi, jonka lehvästön seassa istuskelee värikkäitä lintuja. Teos on toteutettu öljyväreillä muotoon leikatuille koivuvanereille.

Kati Immonen: KaveriPiknik, 2020 / Kuva: HAM/Kirsi Halkola

Helsingin kaupunki noudattaa prosenttiperiaatetta, mikä tarkoittaa, että kaupungin uudis- tai korjausrakentamisen kustannuksista noin prosentti varataan uuden julkisen taiteen toteuttamiseen. Viime vuosien vilkas rakentaminen on mahdollistanut taiteen tilaamisen useisiin julkisiin rakennuksiin mm. Kalasatamassa, Jakomäessä, Maunulassa ja Jätkäsaaressa. HAM Helsingin taidemuseo toimii hankkeissa taideasiantuntijana, ja teokset liitetään osaksi HAMin taidekokoelmaa.