Saavutettavuustyökalut

WAUHAUS-kollektiivi suuntaa katseensa ihmisen mittakaavasta kohti elämänmuotojen kirjoa teoksessa Suurenmoinen sotku

23.8.2021 9:00

Kuva: Samuli Laine

Helsinkiläinen WAUHAUS vie kokijan entiseen jätteen ja maamassojen loppusijoituspaikkaan – Vuosaarenhuipulle. Auringonlaskun aikaan tapahtuvassa Suurenmoisessa sotkussa kuljetaan helteen paahtaman ajuruohon, pois heitetyn materian, huokoisen ihon, antautumisen ja maansiirtokoneiden halki kohti inhimillisen mielikuvituksen maastoja. Teos saa ensi-iltansa 24. elokuuta.

WAUHAUS tarkastelee esityksessä ihmisen kytkeytyneisyyttä ympäristöönsä ja sen elämää ylläpitäviin prosesseihin. Eliölajien ja materiaalien monenkeskisiä riippuvuuksia hahmottaakseen Suurenmoisen sotkun työryhmä on lähtenyt teatterinäyttämöiltä maisemoidulle täyttömäelle evoluutiobiologi Aura Raulo matkassaan. Tieteen- ja taiteenvälisessä yhteistyössä Suurenmoinen sotku tekee näkyväksi sen, mikä on näkymätöntä. Ja piilotettuna.

Kolmella kielellä koettava teos osa kesäkuussa avautuneen Helsinki Biennaalin ohjelmistoa ja se jatkaa temaattisesti biennaalin paikkaerityisten teosten linjaa. Suurenmoinen sotku jää HAM Helsingin taidemuseon julkisen taiteen kokoelmaan niin esityksenä kuin myös myöhemmin ilmestyvänä videoteoksena.

Suurenmoinen sotku on osa WAUHAUSin laajempaa monivuotista teossarjaa. Teokset hahmottelevat näyttämöä, jossa tarkkarajaisen ja erilliseksi mielletyn ihmisfiguurin sijaan keskiössä ovat monenkeskiset suhteet ja prosessit.

WAUHAUSin kahdeksanhenkisestä kollektiviista teoksessa mukana ovat skenografit Laura Haapakangas ja Samuli Laine, ohjaaja Anni Klein, äänisuunnittelija Jussi Matikainen, koreografi Jarkko Partanen ja tuottaja Julia Hovi. Mukana työryhmässä ovat esiintyjät Per Ehrström ja Sara Grotenfelt, tuottaja-esiintyjä Mira Eskelinen, evoluutiobiologi, taiteilija ja körtti Aura Raulo, lavastaja-assistentti Siiri Matinpuro sekä ääniteknikko Timo Tikka.

Esitykset:
Ti  24.8. | 19:00 (suomeksi)
To  26.8. | 19:00 (suomeksi)
Pe   27.8. | 19:00 (suomeksi)
La   28.8. | 19:00 (suomeksi)
Su  29.8. | 18.45 (ruotsiksi)
Ti   31.8. | 18.45 (ruotsiksi)
Ke 1.9. | 18.30 (englanniksi)
To  2.9. | 18.30 (englanniksi)
Pe    3.9. | 18.30 (englanniksi)
La   4.9. | 18.30 (englanniksi)

WAUHAUS
Suurenmoinen sotku / A Great Mess
Helsinki Biennaali
24.–4.9.2021 Vuosaarenhuipulla

Lue lisää