Saavutettavuustyökalut

Taiteilija Pearla Pigaon vuorovaikutteinen teos on valmistunut Vuosaaren lukioon

25.5.2022 9:31

Pearla Pigao: Discoterium, 2022 / Kuva: HAM/Maija Toivanen

Helsingin Vuosaaren musiikki- ja teknologiapainotteiseen lukioon on valmistunut uusi julkinen taideteos, jota voi soittaa kehon liikkeillä. Taiteilija Pearla Pigaon interaktiivinen installaatio Discoterium levittäytyy rakennuksen portaikon ilmatilaan.

Discoterium koostuu kahdeksasta ympyränmuotoisesta käsin kudotusta tekstiilistä. Tekstiilikudonnaisten kuviot perustuvat äänitiedostoihin, jotka on käännetty visuaaliseen muotoon kudontaohjeiksi kuvankäsittelyohjelman logiikalla. Yhdessä kudonnaiset muodostavat visuaalisen käännöksen kromaattisen sävelasteikon kahdeksasta ensimmäisestä nuotista. Neljä näistä tekstiilikudonnaisesta toimii instrumentteina.

Pearla Pigaon tausta on niin musiikissa kuin tekstiilitaiteessa. Hän tutkii äänen ja materian suhteita luomalla yhteyksiä sävellyksen ja kutomisen välille. Pigao kutoo sähköä johtavaa metallilankaa tekstiilin kuteen sekaan ja yhdistää kudonnaiset syntetisaattoriin ja siniaaltoja tuottaviin analogisiin oskillaattoreihin. Teoksen lähelle tullessaan soittaja asettuu osaksi teoksen sähkökenttää ja tekstiiliin kudottu metallilanka toimii ikään kuin antennina. Näin taiteilija muuttaa kudonnaiset ääntä tuottaviksi instrumenteiksi, joiden äänentaajuus kohoaa ja laskee sen mukaan, kuinka lähelle teosta soittaja ulottaa kehon liikkeensä. Myös soittajien määrä vaikuttaa syntyvään musiikkiin.

Planetaarinen järjestelmä on taiteilijan mukaan toiminut inspiraationa installaation kaoottiselle sommittelulle ja pyöreille muodoille. Nämä muodostavat vastavoiman rakennuksen kulmille ja suorille linjoille. Teoksen värisävyt puolestaan toimivat harmoniassa arkkitehtuurin kanssa.

Oslossa asuva ja työskentelevä Pearla Pigao (s. 1984) on taiteilija, muusikko ja artesaani. Pigao on saanut lukuisia tunnustuksia ja palkintoja interaktiivista installaatioistaan. Pigao on pitänyt lukuisia näyttelyitä kotimaassaan ja ulkomailla. Suomessa on aiemmin esitelty Pigaon teos Helsinki Contemporaryn yhteisnäyttelyssä Future Delay vuonna 2019.

Discoterium-teoksen äänitekniikan toteutuksessa Pigao on tehnyt yhteistyötä elektroniikka-asiantuntija Henrik Waarumin (s.  1988) kanssa.

Vuosaaren lukion suunnittelusta on vastannut Verstas arkkitehdit Oy. Helsingin kaupunki noudattaa prosenttiperiaatetta, mikä tarkoittaa, että kaupungin uudis- tai korjausrakentamisen kustannuksista noin prosentti varataan uuden julkisen taiteen toteuttamiseen. Viime vuosien vilkas rakentaminen on mahdollistanut taiteen tilaamisen useisiin julkisiin rakennuksiin mm. Kalasatamassa, Konalassa, Lauttasaaressa ja Jakomäessä. HAM Helsingin taidemuseo toimii hankkeissa taideasiantuntijana ja teokset liitetään osaksi Helsingin kaupungin taidekokoelmaa, jota HAM hallinnoi.

Pearla Pigao / Kuva: HAM/Maija Toivanen