Saavutettavuustyökalut

HAM Puhe: Graffiti

Keskustelutilaisuus, Taiteilijatapaaminen • Tennispalatsi
Pääsylipun hinnalla • Ei ilmoittautumista

  • 6.4. 12.00
  • 6.4. 13.00
  • 7.4. 13.00-15.00

HAM Puhe -sarjan asiantuntijatapaamisissa ja -luennoilla syvennytään näyttelyn teemoihin alan asiantuntijoiden ja graffitintekijöiden seurassa. Avajaisviikonloppuna HAMissa työstään kertovat Blade, Martha Cooper, Mick La Rock, Mischa Leinkauf, Johannes Rantapuska ja Sauli Sirviö. Museon pääsylipun hinnalla. Muutokset mahdollisia.

Perjantai 6.4.
 
Klo 12: Blade ja Mick La Rock

Taiteilijatapaaminen, näyttelysalit

Graffitilegenda Blade kertoo taiteestaan fanitapaamisessa Graffiti-näyttelyssä. Mukana tapaamisessa myös Mick La Rock, joka on yksi maailman ensimmäisiä ja tunnetuimpia naisgraffititaiteilijoita. Tilaisuus on englanninkielinen.

Blade (s. 1957), graffitien kuningas, aloitti graffitien tekemisen 1970-luvun alussa Bronxissa, New Yorkissa. Hän oli yksi The Crazy 5 -jengin alkuperäisistä jäsenistä. Blade maalasi uransa aikana noin 5000 junamaalausta. Hänen graffitinsa hallitsivat vuosina 1975–82 New Yorkin päämetrolinjoja 2 ja 5. Metrovaunujen kyljen pituuteen ulottuvissa Blade-maalauksissa vaihtelivat pyöreälinjaiset bubble-kirjaimet, 3D-kirjaimet sekä kulmikkaat blockbusterit. Lisänä oli usein piirroshahmoja ja kruunun symboli. Blade ei seurannut valtavirran tyylisuuntauksia, vaan kehitti omaa kirjaintyyliään. Martha Cooperantoi Bladelle 1980-luvun alussa maalauskankaan rohkaisuksi vapaan taiteilijan uralle. Blade piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä New Yorkissa vuonna 1984. Ensimmäisissä maalauksissa oli junavaunuista tuttua tyyliä, mutta myöhemmin aiheet muuttuivat abstraktimmaksi.

Mick La Rock eli Mickey (s. 1970) on amsterdamilainen pitkän linjan graffititaiteilija. Vuodesta 1983 maalanneena hän on yksi ensimmäisistä ja kansainvälisesti tunnetuimmista naisista graffitikulttuurissa. Alusta asti hänen graffitiensa pohjana on ollut nimimerkki Mickey eri kirjaintyyleillä toteutettuna. Vuosien varrella Mick la Rockin kuvakieli on muuttunut geometrisemmäksi ja hänen uusimmat muraalinsa ovat pelkistyneitä, väriskaalaltaan viimeistellyn tyyliteltyjä seinämaalauksia. Mick La Rock on osallistunut kansainvälisiin yhteisnäyttelyihin 1990-luvun alusta alkaen ja hänen teoksiaan on esitelty kymmenissä julkaisuissa.

Klo 13: Martha Cooper

Yleisöluento, HAM-Sali

Martha Cooper puhuu yli 50 vuotta kestäneestä valokuvaajan urastaan. Hän kertoo muun muassa siitä, mikä sai hänet kuvaamaan graffiteja ja hip hop -kulttuuria ja siitä, kuinka hänen yllätyksekseen näistä muotoutui maailmanlaajuinen nuoriso- ja taideliike. Esitys on englanninkielinen.

Valokuvaaja Martha Cooper (s. 1943) on ensimmäisiä graffitikulttuurin ja katutaiteen dokumentoijia. Hän muutti New Yorkiin vuonna 1975. Suurkaupunki houkutteli kuvaamaan rappeutuvaa ympäristöä, laitapuolen elämää ja lapsia leikeissään. Työskennellessään New York Postissa kuvaajana Cooper alkoi seurata myös nousevaa hiphop-kulttuuria. Hän ystävystyi monien graffitimaalarien kanssa ja sai heidän luottamuksensa. Riskejä uhmaten Cooper kuvasi heidän työskentelyään vaarallisissa paikoissa Bronxista Brooklyniin. Filmille tallentui aikakauden ikonisimpia graffiteja junavaunuista, metroasemilta ja ratapihoilta. Vuonna 1984 Cooper julkaisi yhteistyössä Henry Chalfantin kanssa graffititaiteen klassikkokirjan Subway Art, joka on innoittanut graffitintekijöitä ympäri maailman.

– – –

Lauantai 7.4.

Klo 13: Mischa Leinkauf, Johannes Rantapuska ja Sauli Sirviö:
Out of control  – Taiteilijoiden keskustelu asenteista, monimuotoisuudesta ja luutuneesta ajattelusta

Yleisöluento, HAM-Sali

Saksalaistaiteilija Mischa Leinkaufin ja suomalaisten Johannes Rantapuskan ja Sauli Sirviön luovan työn juuret ovat graffiti-alakulttuurissa. Mutta voidaanko sitä enää kutsua tällä nimellä, kun työt ovat esillä museossa? HAM Helsingin taidemuseon Graffiti-näyttelyn ohella on paljon kerrottavaa siitä, mitä tapahtuu kaduilla ja mikä lopulta päätyy museoon. Keskustellaan siitä, millainen yhteiskunnallinen ulottuvuus taiteella on, jos se tuodaan esille ilman toimeksiantoa ja julkisiin tiloihin. Taiteilijat kertovat työstään ja heitä viimeisen kymmenen vuoden aikana inspiroineiden ihmisten hankkeista – ne kertovat ennakkoluulojen rasittaman termin “graffiti” taakse kätkeytyvästä monimuotoisuudesta. Tilaisuus on englanninkielinen.

Taiteilija ja elokuvantekijä Mischa Leinkauf on berliiniläisen taiteilijakaksikon Wermke/Leinkaufin toinen jäsen. Wermke/Leinkaufin työt käsittelevät urbaaneja topografioita ja niiden rajojen tutkimista. Monissa kaksikon teoksissa yksilönvapauden rajojen ylittäminen laajentaa taiteellista ja yhteiskunnallista ulottuvuutta. Normeja ja rajoituksia kyseenalaistamalla taiteilijat “avaavat” kaupunkia omilla kehoillaan ja myös hyödyntämällä urbaanien tilojen materiaaleja ja työkaluja. Heidän teoksensa liittyvät usein paikan henkeen ja tilan historiaan.

Johannes Rantapuska on kolmikymppinen teini, ajelehtija, jolla on akateeminen tutkinto taiteesta. Tämän yhdistelmän avulla hän toivoo voivansa kertoa merkityksellisiä tarinoita. Rantapuskan teokset vaihtelevat New Yorkissa toteutetuista paikkasidonnaisista installaatioista Ateenan maanalaisen radalla pyöräilyyn.

Sauli Sirviö on Helsingissä asuva kuvataiteilija. Hänen teoksensa perustuvat valokuvalliseen pohdiskeluun ja kokeelliseen dokumentaatioon. Sirviö kuuluu taiteilijoiden ylläpitämän helsinkiläisen SIC-gallerian perustajiin.

Keskustelu järjestetään yhteistyössä Goethe-Institutin kanssa. Goethe-Institut e.V. on Saksan liittotasavallan kulttuuri-instituutti, joka toimii maailmanlaajuisesti. Goethe-Institut haluaa herättää kiinnostusta saksan kieleen ja tukea sen opiskelua. Se tekee myös kansainvälistä kulttuuriyhteistyötä. Välitämme monipuolista ja ajankohtaista tietoa saksalaisesta kulttuurista, yhteiskunnasta ja poliittisesta elämästä. Goethe-Institutin kulttuuri- ja koulutusohjelmat tuottavat kulttuurien välistä vuoropuhelua ja osallistavia elämyksiä. Ne edistävät kansalaisyhteiskunnan rakentumista ja maailmanlaajuista liikkuvuutta.