Saavutettavuustyökalut

Taidekirjojen ystävämyyntitapahtuma

Tennispalatsi • Soveltuu kaikille
Ilmainen • Ei ilmoittautumista

  • 11.12. 11.30-19.00

HAM toteuttaa yhteistyössä kustantamojen ja Uudenmaan taidemuseoiden kanssa taidekirjojen ystävämyyntitapahtuman lauantaina 11.12. klo 11.30-19. Tapahtumassa on mahdollisuus tulla tutustumaan kotimaisen taidekirjallisuuden laajaan valikoimaan. Paikalla on museoita ja kustantamoja myymässä kirjojaan ja keskustelukulmassa puhutaan kirjauutuuksista. Lisäksi HAMin lauantaipajassa tehdään taidetta kirjamuodossa klo 14–16 ja HAM Shopin  myymälässä ja verkkokaupassa valikoidut taidekirjat ovat myyttävänä alennetuin hinnoin koko päivän ajan.

Mukana olevat kustantamot:
Parvs
Musta Taide
Kustannus Taide
Rooftop Press
Bokeh
Sémiosquare

Mukana olevat taidemuseot ja säätiöt:
Didrichsenin taidemuseo
Valokuvataiteen museo
Pro Artibus

***

Keskustelukulman aikataulu:

12–12.30 Taidehistorioitsija Marko Home, haastattelijana taidehistorioitsija Sandra Lindblom 

Marko Home: Eino Ruutsalo – Kineettisten kuvien maalari
Kuvataiteilija ja elokuvantekijä Eino Ruutsalo (1921–2001) aukoi maamme taidekentällä 1960-luvulla uusia uria yhdistelemällä ennakkoluulottomasti eri ilmaisumuotoja ja toteuttamalla teoksiaan yhteistyössä muusikoiden, runoilijoiden ja tanssijoiden kanssa. 

12.30–13 Valokuvaaja Lauri Eriksson, haastattelijana taidehistorian professori Ville Lukkarinen 

Lauri Eriksson: Sumunhimmeä maisema – Polaroideja lähiluonnosta
Polaroid-valokuva on kaunis, hauras ja ainutkertainen kuin elämä itse. Valokuvataiteilija Lauri Eriksson kuvasi Polaroideja lähiluonnossa – rakennusten ja kortteleiden väliin muodostuneilta katoavilta luontokaistaleilta – ja löysi vahvan kokemuksen maiseman ylevyydestä ja paikan nostalgiasta. 

1313.30 Taidehistorioitsija Riitta Ojanperä, haastattelijana HAMin amanuenssi Heli Harni 

Riitta Ojanperä: Greta Hällfors-Sipilä ja Sulho Sipilä
Greta Hällfors-Sipilä ja Sulho Sipilä kuuluvat Suomen taiteen kokeilunhaluisimpiin modernisteihin. Railakas kaksikko rakastui taidekoulussa 1910-luvulla ja piti yhtä siitä lähtien. Teos kuuluu HAMin kokoelmien taiteilijoita käsittelevään teossarjaan. 

13.3014 Hanna-Reetta Schreck, haastattelijana HAMin amanuenssi Kati Nenonen  

Hanna-Reetta Schreck: Minä maalaan kuin Jumala – Ellen Thesleffin elämä ja taide
Ellen Thesleffiä (1869–1954) pidetään yhtenä maamme ensimmäisistä ekspressionisteista ja yhtenä merkittävimmistä pohjoismaalaisista maalareista. Tämän lisäksi hän oli monin tavoin edelläkävijä aikana, jolloin naistaiteilijoiden oli paljon vaikeampaa saada tunnustusta osana taidemaailmaa kuin nykyään. 

1414.30 Valokuvataidekirjat elävät kukoistuskauttaan – Valokuvataiteen museon johtaja Elina Heikka ja Valokuvataiteilijoiden liiton toiminnanjohtaja Henna Harri keskustelevat 

Vuoden valokuvataidekirja -palkinto tuo vuosittain esiin laadukkaita ja kiinnostavia valokuvataidekirjauutuuksia. Palkintoa jakaa Valokuvataiteilijoiden liitto ja Suomen valokuvataiteen museo yhdessä. Elina Heikka ja Henna Harri esittelevat palkintoa, sen merkitystä alalle ja satoa viime vuosilta.  

14.3015 Taiteilija Tuukka Kaila kertoo Rooftop Press -kustantamon julkaisutoiminnasta 

Taiteilija Tuukka Kailan ja taiteilija Timo Vaittisen perustama helsinkiläinen Rooftop Press on taiteilijalähtöinen kustantamo, joka tutkii julkaisemista taiteellisena praktiikkana ja julkaisuja nykytaiteen muotona.  

1515.30 Kuvataiteilija Marjatta Hanhijoki, haastattelijana Orimattilan kirjasto- ja kulttuuritoimen johtaja Minna Sirnö

Hanna Johansson, Erkki Anttonen, Eeva Holkeri: Marjatta Hanhijoki – Silminnähden | Synbarligen
Kuvataiteilija Marjatta Hanhijoki tunnetaan arkirunollisista akvarellimaalauksistaan ja herkänvarmasta grafiikastaan, joissa esiintyvät usein taiteilijan ystävät ja kollegat. Nämä intiimit kuvat läheisyydestä ja yhdessäolosta ovat samalla tutkielmia naiseudesta ja sen olemuksesta. 

15.3016 Camilla Granbacka, haastattelija Timo Valjakka 

Camilla Granbacka: Gösta Diehl – Kubisti, koloristi & kosmopoliitti
Kuvataiteilija Gösta Diehl (1899–1964) kuuluu merkittäviin suomalaisiin modernisteihin. Hän kuului taiteellisesti voitokkaaseen Prisma-taiteilijaryhmään. Diehl eteni pitkällä urallaan monien tyylien kautta ja tuli lopulta tunnetuksi näyttävistä kubistisista ja koloristisista maalauksistaan. 

Muutokset aikatauluun mahdollisia.