Arja Kärkkäinen: Hiljaisuuden suuri ääni, 2017 / Kuva: Emilia  Rüf


Kaikki kuluva aika sitä hetkeä
kun valot eivät ole vielä syttyneet

Näen painajaisia, tai totuudenkuvia

unet toistavat itseään
niistä jää valveeseen jälki

HAM gallerian näyttelyssä rinnastuvat teokset vuosilta 2017 ja 2019. Neljä uutta teosta käsittävän sarjan taustalla on syntymän ja kuoleman katkeamaton syklisyys, virran alun ja lopun erottamisen vaikeus, tarpeettomuuskin. Syöpään menehtyneen ystävän taistelu rinnastuu teosten kuvastossa uuden elämän syntyyn. Tapahtumiin, joita emme voi paljain silmin nähdä: uskon, pelon, sattuman ja ilon kerroksiin. Oman onnen ja toisen menetyksen sanoittamattomaan ristiriitaan jää paikkoja, joissa elämä vaihtaa suuntaa.

Betonista ja alumiinista koostuvat teokset Josta käytävät kaikuvat ja Hajoamaan herääjä voi ajatella hautakivien vastinkappaleina, synnyinkivinä eläville: virastojen, kauppakeskusten ja toimistojen lattiat olevien muistomerkkeinä. Kahdeksannen rautamunan hautoja ja Syvyydentavoittaja ovat digitaalisesti kudottuja jaquard tekstiileitä, joita tarkastellaan perinteestä poiketen molemmin puolin.

Arja Kärkkäinen (s. 1986) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemian kuvanveistosta sekä muotoilijaksi Lahden Muotoiluinstituutista. Kärkkäinen työskentelee pääasiallisesti kuvanveiston ja liikkuvan kuvan parissa, mutta monialaisuus ja laaja tekniikoiden kirjo on oleellinen osa hänen työskentelyään. Teoksissa toistuvat yhteiskunnalliset teemat kuten osallisuus, yhteiskunnan sisäiset ja ihmisten väliset sanattomat sopimukset. Kärkkäisen töitä on esitetty näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.

Näyttelyä ja työskentelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, SKR:n Uudenmaan rahasto sekä Greta ja William Lehtisen säätiö.