Valokuvaaja Benjamin Katz (s. 1939) tunnetaan parhaiten spontaaneista ja intiimeistä muotokuvistaan, joiden mallit ovat taiteilijoita ja taidemaailman vaikuttajia. Yksi Katzia eniten inspiroineista kuvauskohteista on Georg Baselitz, jonka elämää ja taidetta hän on ikuistanut usean vuosikymmenen ajan. Näyttelyssä on noin sata valokuvaa vuosilta 1978-2009. Ne avaavat katsojalle mielenkiintoisia näkökulmia Baselitzin taiteeseen ja elämään. Kuvat kertovat myös kahden taiteilijan välisestä suhteesta, jota värittää luottamus ja lämmin huumori.

Benjamin Katz syntyi Antwerpenissä, mutta muutti jo nuorena Länsi-Berliiniin opiskelemaan. Samassa taidekoulussa oli oppilaana Georg Baselitz, jonka kanssa Katz ystävystyi vuonna 1957. Kun Katz perusti vuonna 1963 ensimmäisen galleriansa yhdessä Michael Wernerin kanssa, nähtiin avajaisnäyttelyssä Georg Baselitzin maalauksia ja piirroksia. Näyttely aiheutti skandaalin, ja kaksi maalausta takavarikoitiin säädyttöminä. Ystävyys kuitenkin jatkui – ja jatkuu edelleen.

Benjamin Katz työskenteli enimmäkseen galleristina ja kuraattorina 1970-luvun lopulle asti, jolloin hän siirtyi päätoimiseksi freelance-valokuvaajaksi. Taiteen ja taiteilijoiden parissa elämäntyönsä tehneelle Katzille on ollut luontevaa kuvata ihmisiä ja ympäristöjä, jotka hän tuntee parhaiten. Yli 40 vuoden ajan hän on ollut läsnä siellä missä tapahtuu. Hän on dokumentoinut näyttelyiden rakentumista ja ikuistanut taiteilijoita työhuoneillaan tai avajaisissa. Katzin kuvat ovat nopeita ja herkkiä, usein snapshot-otosten kaltaisia. Hän kuvaileekin itseään keräilijäksi, joka takavarikoi hetkiä ystäviensä elämästä.

Vuosien varrella Benjamin Katzin ja Georg Baselitzin tiet ovat ristenneet useasti. Katzin arkistoon on tähän mennessä kertynyt yli puoli miljoonaa negatiivia, joista yli 20.000 kuvaa Baselitzia. Ne kertovat levottomasta ja jatkuvasti uutta etsivästä taiteilijasta, joka on kuvissaan yhtä energinen, muuntuva ja särmikäs kuin taiteensa. Kuvat ovat sarja pieneltä näyttäviä, arkipäiväisiäkin tapahtumia Baselitzin työstä ja elämästä. Yhdessä ne muodostavat kuitenkin laajan ja polveilevan tarinan, kuin elämäkerran tai taiteilijaromaanin.

Vaikka Benjamin Katz on noussut julkisuuteen nimenomaan taiteilijamuotokuviensa ansiosta, hän on mainettaan monipuolisempi valokuvataiteilija. Viime aikoina hän on kohdistanut katseensa ympäröivään luontoon ja keskittynyt yhä enenevässä määrin maisemakuvaukseen.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan näyttelykirja, jonka artikkelin on kirjoittanut näyttelypäällikkö Erja Pusa. Näyttelyn konseptista ovat vastanneet Detlev Gretenkort ja amanuenssi Sointu Fritze. Valtaosa näyttelyn teoksista on yhdysvaltalaisen Hall Collectionin omistuksessa.

Näyttelyn pääyhteistyökumppani on HOK-Elanto.