Laaja läpileikkaus valottaa Eva Törnwall-Collinin (1896–1982) tuotannon eri puolia painottuen vangitseviin aikalaiskuvauksiin ja sisäisiä maailmoja kuvaaviin muotokuviin. Esillä on yli 50 teosta, myös taiteilijan maineikkaat ja palkitut kilpailuehdotukset Kansallisteatterin monumentaalimaalauksiksi.

Eva Törnwall-Collin oli monipuolinen ja omaperäinen modernisti. Hän maalasi maisemia, asetelmia ja erityisesti ihmisiä.

Osa muotokuvilta näyttävistä teoksista saattaa olla fantasiaa, sillä mystiikasta kiinnostunut taiteilija tuo niissä näkyviin toisessa todellisuudessa olevia henkilöitä. Törnwall-Collinin tuotannosta löytyy paljon omakuvia, joissa hän on kuvannut erilaisia minuuksia ja itseään erilaisissa rooleissa. Hän korosti taiteensa perustuvan ulkoisen ja sisäisen kokemuksen yhteensovittamiseen.

Näyttelyn taustalla on taidehistoriallinen nykytutkimus, joka nostaa esiin sukupuolensa takia paitsioon tai unohduksiin joutuneita taiteilijoita. Eva Törnwall-Collin on yksi heistä. Hänen ja puolisonsa Marcus Collinin taidetta vertailtiin usein ja se koettiin epäitsenäisenä ja heikompilaatuisena. Törnwall-Collin sai kuitenkin jo eläessään revanssin arvostelijoistaan sijoittumalla vuonna 1932 kolmanneksi Kansallisteatterin katsomon kattomaalauskilpailussa ja toteutettuaan myöhemmin Svenska Teaternin lämpiömaalaukset.

Taiteilijana Eva Törnwall-Collin oli muutenkin poikkeuksellinen.

Hän oli kiinnostunut modernismista, opetti Rudolf Steinerin värioppia ja oli vakaumuksellinen antroposofi. Törnwall-Collin piti seitsemän yksityisnäyttelyä ja osallistui vuosina 1915–1981 lukuisiin ryhmänäyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla. Hänen teoksiaan ei ole esitelty tässä laajuudessa Taidesalongissa vuonna 1983 pidetyn muistonäyttelyn jälkeen.

HAM on tuottanut näyttelyn yhteistyössä Pro Artibus -säätiön kanssa. Suurin osa näyttelyn teoksista kuuluu Pro Artibus -säätiön kokoelmiin. Näyttelyn on koonnut säätiön kuraattori FT Juha-Heikki Tihinen.