Niskanen & Salo: Focal Point, 2018. Kuva: Mark Niskanen


Mark Niskanen ja Jani-Matti Salo: Focal Point 

Mark Niskasen ja Jani-Matti Salon teos Focal Point on kolmen minuutin mittainen valosta, äänestä ja lämpövaihtelusta koostuva installaatio, joka tuo kokijalleen tuntemuksen kuin hän matkustaisi kohti aurinkoa. Teos koetaan yksin.

Kokija istuu tuolille ja laittaa kuulokkeet päähänsä. Valon määrä alkaa lisääntyä ja lämpösäteily kohtaa ihon. Kuulokkeista välittyvä ääni kulkee suuresta ja kolkosta tilasta akustisesti avoimeen ulkotilaan ja palaa takaisin.

Teoksen keskiössä, Focal Pointissa, on yksilön subjektiivinen kokemus ja hetkellinen yksinolo. Focal Pointin tuottama kokemus on voimakkaasti ruumiillinen ja sitä kautta jopa emotionaalinen. Teos luo myös kontrastin ympäröivälle olosuhteelle – talven pimeydelle.

Mark Niskanen (s. 1991)  ja Jani-Matti Salo (s. 1984) ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2015. Teoksissaan he käyttävät valoa, ääntä, videota, internetiä sekä arjen valmisesineitä luoden tilanteita ja asetelmia katoaville kohtaamisille. Kaksikon teoksia on ollut esillä kuluneen vuoden aikana Grand Rapids Art Museumissa Michiganissa, Helsingin juhlaviikoilla, Art Quarter Budapestissa, CASA Galleryssa New Yorkissa. Vuoden 2019 he työskentelevät Mana Contemporaryn kutsuresidenssitaiteiljoina.

Talven aikana julkistetaan myös kaksikon uusi julkinen teos Baanalle Lapinlahdenkadun alikulkuun. Arkiseen valomainoskoteloon rakennettu teos Ohikulkijalle perustuu liikkeeseen ja hetkellisyyteen, ja se näyttäytyy jokaiselle ohikulkijalle erilaisena.

Focal Point -teoksen valmistamista on tukenut Taiteen edistämiskeskus.