Useat taidemuseot saavat kiittää synnystään yksityisiä keräilijöitä. Helsingin taidemuseon kokoelmien perusta luotiin galleristi Leonard ja hänen puolisonsa Katarina Bäcksbackan lahjoitukselle 1970-luvulla. Katriina Salmela-Hasánin ja David Hasánin kotikokoelma löysi tiensä taidemuseolle 1990-luvun lopulla. Galleriassa ja kotona -näyttely esittelee parhaita paloja molemmista kokoelmista.

Bäcksbackan kokoelmaan on nyt otettu tuore näkökulma. Teokset on valinnut taidemaalari Viggo Wallensköld, jolle tärkeää taiteessa ja sen kohtaamisessa on elämyksellisyys ja nautittavuus. Tulos on ilahduttavan henkilökohtainen ja valitsijansa näköinen näyttely, jossa on nostettu esille sata teosta 550 joukosta. Mukana on yleisölle rakkaita teoksia ja taiteilijoita, joista lukuisimmin edustettuina ovat Ragnar Ekelund, Jalmari Ruokokoski, Yrjö Saarinen, Tyko Sallinen ja Ellen Thesleff.

Wallensköldin valitsema kahdeksan teeman kokonaisuus ei ole taidehistoriallinen katsaus vaan se luo tunnelmia ja kertoo tarinoita. Mukana on sekä naiskauneutta että tragikoomisia hahmoja, juhlahumua ja vaellusta elämän varjoissa. Asetelmat johdattavat intiimeihin sisätiloihin, ja maisemamaalaukset kuvaavat sekä luonnon että ihmisen rakentaman ympäristön muotoja ja värejä. Unimaailman kuvat lähestyvät outoine väreineen ja sisältöineen kiehtovia painajaistunnelmia. Viimeisessä huoneessa vallitsee melankolia ja syksy, johon auringonkeltainen tuo lupauksen valosta.

Katriina Salmela-Hasán ja David Hasán olivat 1980- ja 1990-luvuilla näkyviä taidevaikuttajia helsinkiläisessä taidemaailmassa. Yli 300 teosta käsittävä kokoelma on kerätty pääasiallisesti 1980-luvulla ja se on mainio läpileikkaus ajan taiteeseen. Teokset ovat suhteellisen pienikokoisia ja ne ovat sekä lahjoja että suoria hankintoja taiteilijoilta, jotka usein olivat myös pariskunnan hyviä ystäviä. Edustettuina ovat aikansa suosituimmat taiteilijat Leena Luostarisesta Hannu Väisäseen. Helsingin taidemuseo vastaanotti avioparin keräämän taidekokoelman vuonna 1998. Kokoelman lahjoitti David Hasánin veljentytär Mikaela Hasán.