Georgia O’Keeffe (1887-1986) on merkittävin naistaiteilija amerikkalaisen modernismin historiassa. Euroopassa hänen teoksiaan on kuitenkin nähty harvoin. Helsingin taidemuseon näyttely on ensimmäinen ja ahnaasti odotettu katsaus Georgia O’Keeffen tuotantoon Suomessa. Näyttelyssä on esillä yli 60 maalausta, piirustusta ja veistosta sekä taiteilijan esineistöä. Herkullisen lisänsä kokonaisuuteen tuovat Alfred Stieglitzin (1864-1946) ottamat valokuvat taiteilijasta.
Georgia O’Keeffe tunnetaan ennen kaikkea kukka- ja maisemamaalauksistaan, joissa hän sulautti yhteen abstraktin ja realistisen esitystavan. Vuonna 1929 hän alkoi työskennellä osan vuodesta New Mexicon pohjoisosassa, jonne muutti pysyvästi 1949. Hän inspiroitui ja sai vaikutteita erityisesti alueen luonnosta, upeista vuoristo- ja aavikkomaisemista sekä sen kulttuurista ja taiteesta.
O’Keeffen menestystä ja uraa siivittivät ratkaisevasti erinomainen julkisuuden hallinta. Kansainvälisesti menestynyt valokuvaaja ja amerikkalaisen modernismin puolestapuhuja Alfred Stieglitz oli O’Keeffen taiteen uskollinen tukija ja välittäjä sekä vuodesta 1924 myös hänen aviomiehensä.

Stieglitz loi O’Keeffelle imagon nimenomaan naismaalarina. Tämän seurauksena taiteilijan teoksia tulkittiin 1920-luvulla naisen seksuaalisuuden ilmauksina. O’Keeffe tunnusti kyllä Stieglitzin merkityksen uralleen, mutta vastusti teostensa sukupuoleen perustuvaa tulkintaa. Itse hän sanoi kuvaavansa teoksissaan erityisesti sitä, miten näki luonnon ja luonnonvoimat.

Mielenkiintoinen teema O’Keeffen tuotannossa olivat urbaanit näkymät New Yorkista, jossa hän asui vuodesta 1918 vuoteen 1949. Kaupunki eli 1920-luvulla muutosten myllerryksessä ja monet miesvalokuvaajat dokumentoivat sitä. Pilvenpiirtäjäteoksillaan O’Keeffe astui perinteisesti miehisenä pidetylle aihealueelle.

Näyttelyn on tuottanut Helsingin taidemuseo yhdessä Arthemisia Groupin ja Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftungin kanssa ja se on järjestetty yhteistyössä Georgia O’Keeffe museon kanssa. Näyttely oli esillä Fondazione Roma Museossa syksyllä 2011 ja Münchenissä keväällä 2012. Näyttelyä on tukenut TERRA Foundation for American Art. Näyttelyn yhteistyökumppanit ovat HOK-Elanto ja Sanoma Magazines Finland Oyj.