Hannes Heikura (s. 1958) on legendaarinen ja palkittu lehtikuvaaja. Mutta hän on myös hieno valokuvataiteilija. Heikuran Dark Zone -näyttely Helsingin taidemuseossa Tennispalatsissa vie katsojan mystiselle matkalle Helsingin kaduille. Mustavalkoisten valokuvien ikuistamat vaatimattomat arkitapahtumat muuntuvat Heikuran käsittelyssä ajattomiksi ihmisyyden kuvauksiksi.

Hannes Heikura on lehtityönsä rinnalla kuvannut Helsinkiä, sen rakennuksia, katuja ja kulkijoita yli vuoden ajan. Vapaana tilaajan määrittelemistä ehdoista hän on syventynyt katsomaan kaupunkitilaa erilaisista suunnista, uusista näkökulmista. Tennispalatsissa on näistä kuvista esillä n. 60 valokuvan kokonaisuus.

Dark Zone -näyttely kertoo tämän päivän inhimillisestä elämästä, sen etsimisestä ja löytämisestä. Kuvat ovat aitoja tilanteita, pieniä ajattomia hetkiä ja valon pilkahduksia. Heikura herättää katsomaan tarkemmin kiireen ja arkipäivän taakse. Kuvissa yksinäisyys tunkee läpi kaupungin.

Kahdenkymmenen vuoden kokemus valokuvaajana näkyy kuvissa vahvasti tunnistettavana tyylinä. Heikuran kuvissa valolla ja varjolla on erittäin suuri merkitys. Monelle katsojalle voi olla yllättävää, että suurin osa kuvista on kuvattu päiväsaikaan.

Hannes Heikura on valittu useaan otteeseen vuoden lehtikuvaajaksi, minkä lisäksi hän on saanut arvostetun Fotofinlandian 2008 ja Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon 2006. Heikura on työskennellyt lehtikuvaajana pääasiallisesti Helsingin Sanomissa. Nykyään hän toimii freelancerina.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Mustan Taiteen kustantama kirja Hannes Heikura – Dark Zone. Näyttelyn pääyhteistyökumppani on HOK-Elanto.