Yli sadan vuoden ajan jalustan korkeuksissa poseerannut Havis Amanda kohtaa suuren yleisön nyt kasvotusten. Japanilaisen taiteilijan Tatzu Nishin ideoima Hotel Manta of Helsinki on hotellihuone keskellä Kauppatoria, Mantan veistoshahmon ympärillä. Nishi suunnittelee viisi metriä korkean suihkulähdekokonaisuuden huipulle huoneen, joka toimii öisin hotellina ja päivisin näyttelytilana, jonne kaikki kaupunkilaiset ovat tervetulleita. Taiteilija paitsi luo teokselle uuden surrealistisen kontekstin, tarjoaa myös katsojille uudenlaisen näkökulman yhteen Helsingin rakastetuimpaan veistokseen. Mantan voi kohdata nyt katseen korkeudelta.

Japanilainen taiteilija Tatzu Nishi (s.1960) toteuttaa julkisia taideprojekteja ympäri maailmaa. Nishi herättää meidät tarkastelemaan kaupunkiympäristöä uusin silmin. Hän muuttaa kokemuksemme kaupungista rakentamalla suurikokoisten julkisten teosten tai rakennuksen yksityiskohdan ympärille yksityisiä tiloja, esimerkiksi olo- tai hotellihuoneen. Helsingin taidemuseo kutsui Nishin suunnittelemaan Helsinkiin ainutlaatuisen taideprojektin julkisen taideteoksen ympärille. Vierailun aikana taiteilija valitsi kohteeksi Havis Amandan veistoksen. Hotel Manta of Helsinki on Tatzu Nishin ensimmäinen tuotanto Pohjoismaissa.

Hotel Manta of Helsinki on avoinna yleisölle 15.8.-12.10.2014 klo 11.30-17.30. Vierailu on pääsymaksullinen. Hotellihuoneen voi varata itselleen yöksi osoitteesta www.hotellimaailma.fi. Hotel Manta of Helsinki on osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa. Mukana yhteistyössä ovat myös Restel, Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo.

Helsingin kaupungin tilauksesta toteutettu Havis Amanda -suihkulähde julkistettiin 20.9.1908. Pariisissa asunut ja työskennellyt kuvanveistäjä Ville Vallgren muotoili kokonaisuuden osat Ranskassa. Julkistamisen jälkeen alaston naishahmo aiheutti skandaalin ja teoksen poistamista vaadittiin. Mantasta on reilun sadan vuoden aikana tullut kaikkien helsinkiläisten kohtauspaikka, jonka ympärille kokoonnutaan muun muassa vapun viettoon.