HAM-kulmaan avautuu yhdeksi viikonlopuksi Lahden muotoiluinstituutin opiskelijoiden näyttely, jossa niin taiteilijat kuin näyttelykävijät saavat koskea toisten luomuksiin. Yleisö saa osallistua Jani Leinosen teoksen tuhoamiseen.

”Taiteessa kaikki on jo tehty. Uutta ei voi enää luoda, joten on pakko varastaa muilta. Kill My Darlings -näyttely kyseenalaistaa käsityksen taideteoksesta omaperäisenä ja alkuperäisenä luomuksena, sekä pohtii taideteoksen pysyvyyttä ja omistamista”, muotoiluinstituutin opiskelijat kertovat.

Suomessa taiteellinen luova tuotos ja taiteellinen integriteetti suojataan tekijänoikeuslailla. Ideat ja ajatukset ovat vapaasti käytettävissä, mutta tietty tulkinta ideasta eli omaperäinen ja alkuperäinen teos on taiteilijan omistuksessa.

Digitalisoituneessa maailmassa kuvavirran määrä on räjähtänyt ja tekijänoikeuksista on entistä vaikeampi pitää kiinni. Kill My Darlings käsittelee tätä virtuaalimaailmasta tuttua ongelmaa konkreettisesti.

Näyttelyyn osallistuu 20 nuorta taiteilijaa/graafikkoa Lahden Muotoiluinstituutista. Jokainen heistä on luonut taideteoksen, joka on luovutettu toiselle taiteilijalle uuden teoksen materiaaliksi. Alkuperäinen tekijä on luopunut näin päätösvallastaan teokseensa. Kaikki on tapahtunut virtuaalimaailman anonyymiuden sijaan kasvotusten eli teoksen tekijä ja teoksen ”varastaja” ovat kohdanneet fyysisesti. Näyttelyssä on esillä sekä kuvia alkuperäisistä teoksista että muokatut taideteokset.

Myös näyttelykävijät saavat kokea miltä tuntuu koskea jonkun toisen luomukseen. Näyttelyn aikana yleisö saa osallistua taiteilija Jani Leinosen teoksen tuhoamiseen. Tuhoaminen alkaa näyttelyn kaikille avoimien avajaisten yhteydessä perjantaina 27.5. klo 19.