Kuvataiteilija Maaria Wirkkala ottaa etuajassa haltuunsa Tennispalatsin tilat, joihin Helsingin taidemuseo ensi vuonna laajenee. Taidemuseo kutsui Maaria Wirkkalan toteuttamaan teoskokonaisuuden, antoi taiteilijalle vapaat kädet ja avajaispäivään aikaa alle kuukauden. Lopputulos on AVOPAIKKA – CARTE BLANCHE, ainutkertainen näyttely, joka kommentoi rakennuksen historiaa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta urheilun ja taiteen kohtauspaikkana ja erilaisten intohimojen pelikenttänä.

Teoskokonaisuuden nimi Avopaikka viittaa pelitilanteeseen, jossa maalin tekoon ei ole esteitä. Carte Blanche sisältää ajatuksen tilasta ja hetkestä, jossa kaikki on avoinna ja mahdollista.

Seinään puhalletusta kivihiilestä syntynyt Dream Screen on näyttelyn keskeinen teos. Se merkitsee Maaria Wirkkalalle kuvien, uutisten, elokuvien – faktan ja fiktion tiivistymää. Pölyisen työskentelyn aikana seinä oli peitetty sanomalehdillä, jotka muistuttavat ajankohtaisista maailman tapahtumista. Dream Screenin ympärille kiertyvät näyttelyn teemat urheilu, peli, maailman epävarmuus sekä väkivallan uhka.

Maaria Wirkkalan taide on monitulkintaista. Tavalliset esineet ja tilat muuntuvat hänen käsissään arkisista kohotetuiksi, nostalgisista uhkaaviksi. Esineellisen maailman ohella Maaria Wirkkala työstää aineetonta: pimeys, valo ja varjo ovat hänen taiteensa keskeisiä elementtejä.

”Teen työtä siitä, mitä näen, ja siitä, mitä en halua nähdä”, sanoo taiteilija.

Maaria Wirkkala (s. 1954) on merkittävimpiä suomalaisia kuvataiteilijoita. Kansainvälisillä areenoilla ahkeroineen taiteilijan yksityisnäyttely on Suomessa harvinainen tapaus: Helsingissä Maaria Wirkkala esiintyi viimeksi Taidehallissa vuonna 2002.