Al Intithar 2013 / Film Still / Courtesy the Artist & Sharjah Art Foundation


HAMissa esitetään Mario Rizzin elokuvatrilogia BAYT (Koti) osana Helsinki Biennaalin ohjelmaa. Trilogia on nähtävissä jatkuvana esityksenä HAM-salissa museon aukioloaikoina. Trilogian elokuva Al Inithar sekä Rizzin valokuvia ovat esillä myös Vallisaaren Luotsitalossa.

BAYT -trilogian ensimmäisessä elokuvassa Al Intithar (Odotus, 2013) koti on teltta pakolaisleirillä Jordanian autiomaassa. Elokuvan päähenkilö Ekhlas Alhlwani on paennut Syyrian sotaa kolmen lapsensa kanssa. Traagisen sodan seuraukset välittyvät perheen arjen kautta, jota seurataan seitsemän viikon ajan.

Toisessa elokuvassa Kauther (2014) kohdataan tunisialainen aktivisti Kauther Ayari, joka toimi intohimoisena mielenosoittajien äänitorvena vuoden 2011 Tunisian kansannousussa. Hän puhuu elämästä, kansannousuun johtaneista tapahtumista sekä naisen asemasta nykypäivän arabialaisessa yhteiskunnassa.

Trilogian viimeinen osa, Beirutissa kuvattu The Little Lantern (Pieni lyhty, 2019) kertoo 84-vuotiaan tanskalaisnaisen Anni Høver Kanafanin tarinan. Hän matkusti Beirutiin 1960-luvulla tavatakseen arvostetun palestiinalaisen kirjailijan, runoilijan ja aktivistin Ghassan Kanafanin. Pari avioitui ja siitä lähtien Høver Kanafani on elänyt Libanonissa, valiten ”kodikseen” beirutilaisen pakolaisleirin, jonne hän on perustanut päiväkoteja pakolaislapsille.

Mario Rizzi (s. 1962, Italia) käsittelee elokuvissaan merkittäviä yhteiskunnallisia ilmiöitä, kuten muuttoliikettä sekä kysymyksiä rajoista, identiteetistä ja kuulumisesta jonnekin. Hän kuvaa ilmiöitä aina yksilöiden arkipäiväisten tarinoiden, kokemusten ja muistojen kautta.

BAYT (KOTI), 2013–2019

Al Intithar, 2013
HDCAM film, 30:00 min
Courtesy the Artist & Sharjah Art Foundation

Kauther, 2014
DCP film, 29:00 min
Courtesy the Artist

The Little Lantern, 2019
2K film, 61:00 min
Courtesy the Artist & Italian Council 2018