Marjatta Tapiola (s. 1951) on jo neljä vuosikymmentä kuulunut suomalaisen maalaustaiteen voimahahmoihin. Tennispalatsin retrospektiivisessä näyttelyssä on nyt ensi kertaa mahdollisuus nähdä hänen elämäntyöstään kattava katsaus, joka ulottuu uran alkuvaiheiden ihmiskuvista 2000-luvun antiikin taruston tematiikkaan. Tuoreimmat teokset ovat tältä talvelta.

Marjatta Tapiola maalaa ilmaisuvoimaisesti ja intohimoisesti. Sekä taiteilijan maalaustapa että aiheet ovat väkevän ruumiillisia ja aistillisia. Tapiolan taiteellinen läpimurto osui 1980-luvun alun uusekspressionismin nousuun. Hänen omaehtoinen taiteensa ei kuitenkaan mahdu vakiintuneiden taidesuuntausten rajoihin.

Taiteilijan henkilökohtaiset kokemukset ja ympäristö ovat muokanneet teosten aihepiirejä, jotka 1980-luvulla tarkastelivat kriittisesti ihmisyyttä ja 1990-luvulla siirtyivät kuolleisiin eläimiin ja kalloihin. Uudella vuosituhannella kallojen vapauttama kauneus jatkui elinvoimaisten hevosten ja härkien sekä kreikkalaisen mytologian muodossa. Uusimmista teoksista voi löytää hahmoja etenkin taiteilijan rakastamasta runoudesta.

Marjatta Tapiola sai 1980-luvun alussa sekä Suomen Taideyhdistyksen Dukaattipalkinnon että Suomen Arvostelijain liiton Kritiikin kannukset. Vuonna 1997 Tapiola oli Ars Fennica-ehdokkaana. 2000-luvulla hän on saanut muun muassa Pro Finlandia-mitalin ja Kuvataiteen valtionpalkinnon. Tapiola on ollut koko uransa ajan myös arvostettu muotokuvamaalari. Helmikuussa julkistetaan hänen maalaamansa puhemiesmuotokuva Tasavallan presidentti Sauli Niinistöstä.

Näyttelyn ohella julkaistaan näyttelyluettelo, jossa esitellään taiteilijan tuotantoa ja sen teemoja eri näkökulmista. Näyttelyn on tuottanut Helsingin taidemuseo yhteistyössä Suomen Pietarin instituutin kanssa. Marjatta Tapiolan uusia teoksia voi nähdä myös Galleria Sculptorissa 13.2.–3.3.2013.