Viisi suomalaista museota juhlistaa Suomen itsenäisyyden merkkivuotta 2017 yhteisellä suurhankkeella. Modernia elämää! – Suomalainen modernismi ja kansainvälisyys -näyttely esittelee arkkitehtuurin, muotoilun, kuvataiteen ja valokuvan kohokohtia, jotka rakensivat osaltaan modernia ja kansainvälistä Suomea vuosina 1917–68. Samalla näyttely kertoo siitä, miten visuaaliset taiteet muokkasivat vähitellen modernin elämän arkea.

Modernia elämää! avaa näkymiä luovaan, rohkeaan ja kansainväliseen Suomeen.

Itsenäisyyden ensimmäisen viiden vuosikymmenen aikana Suomi kävi läpi valtavan muutoksen. Kahtiajakautuneesta, maatalousvaltaisesta ja köyhästä maasta kasvoi moderni, kaupungistuva ja kansainvälistyvä hyvinvointivaltio. Myös kuvataide, valokuva, muotoilu ja arkkitehtuuri etsivät uusia ilmaisutapoja. Nuori kansakunta kohotti mainettaan ja itsetuntoaan maailmannäyttelyissä ja kansainvälisissä kilpailuissa. Suomen menestystarina rakennettiin paljolti aineettomien vahvuuksien, luonnon ja luovien yksilöiden varaan.

Modernit arkkitehdit suunnittelivat kaupunkeja ja asuntoja ihanteinaan elämänlaadun parantaminen, tehokkuus ja tarkoituksenmukaisuus. Muotoilijat loivat niin kaunista arkea kuin taide-esineiden loistoakin. Kuvataiteilijat johdattivat suomalaisen kuvataiteen kohti abstraktimpaa muotokieltä ja valokuvaajat tallensivat moderneja ihmisiä ja muuttuvaa kaupunkia. Suuri yleisö ei aina purematta niellyt modernia ilmaisua, jolle irvailtiin etenkin populaarikulttuurissa.

Modernia elämää! nostaa esiin suomalaisen arkkitehtuurin menestystarinoita Eliel Saarisen toteutumattomasta pilvenpiirtäjästä Viljo Revellin suunnittelemaan Toronton kaupungintaloon. Mukana on myös Alvar Aallon monipuolinen rooli arkkitehtinä, muotoilijana ja kaupunkisuunnittelijana. Näyttely valottaa laajasti suomalaisen designin nousua käsitteeksi ja luo katsauksen julkisen taiteen ja kaupunkisuunnittelun muovaamaan Helsinkiin. Huomionsa saavat myös valokuvan ja kuvataiteiden edelläkävijät sekä Suomen menestykset New Yorkin ja Montrealin maailmannäyttelyissä.

Suomalaisten modernistien kansainvälisyys, rohkeus ja uteliaisuus välittyvät näyttelystä.

Modernia elämää! on koottu yhteistyömuseoiden kokoelma-aarteista: yli 300 teoksesta ja teoskokonaisuudesta 50 tekijältä. Mukana ovat mm. Alvar ja Aino Aalto, Wäinö Aaltonen, Emmi Fock, Kaj Franck, Eila Hiltunen, Anitra Lucander, Toini Muona, Vuokko Nurmesniemi, Matti Pietinen, Otso Pietinen, Laila Pullinen, Unto Pusa, Viljo Revell, Aarno Ruusuvuori, Eliel Saarinen, Kyllikki Salmenhaara, Timo Sarpaneva, Vilho Setälä, Ilmari Tapiovaara, Sam Vanni ja Tapio Wirkkala.

Näyttely sopii erinomaisesti tänä vuonna 80 vuotta täyttävään, modernia arkkitehtuuria edustavaan Tennispalatsiin.

Ainutlaatuinen yhteistyöhanke

HAM on tuottanut näyttelyn yhteistyössä Alvar Aalto -museon, Arkkitehtuurimuseon, Designmuseon ja Suomen valokuvataiteen museon kanssa.
Näyttelyarkkitehtuurista vastaa Marcel Schmalgemeijer.
Markkinointiviestinnän visuaalisesta ilmeestä vastaa kuvittajaduo Craig & Karl.
Näyttelyä on tukenut Suomen Taideteollisuusyhdistyksen 100-vuotissäätiö.