Kolmen voimakkaan taidemaalarin Jukka Korkeilan (s. 1968), Elina Merenmiehen (s. 1967) ja Anna Retulaisen (s. 1969) retrospektiivinen yhteisnäyttely Nautinto avaa näkymän kunkin tekijän taiteen kaareen 1990-luvun alusta nykypäivään. Esillä on lisäksi otos taiteilijoiden valitsemaa vanhempaa maalaustaidetta Gösta Serlachiuksen taidesäätiön ja HAMin kokoelmista. Nämä teokset tuovat esille maalaustaiteen perinnettä ja suhdetta nykytaiteeseen. Näyttelyssä on yhteensä satakunta teosta, joista uusimmat on tehty varta vasten tähän näyttelyyn.

”Kukaan ei oikeastaan tiedä, miten luova prosessi etenee: joskus se luikkii varjoissa, toisaalla se kulkee auringossa ja polttaa jalkapohjansa kuumalla asfaltilla.” – Jukka Korkeila

Anna Retulainen, Elina Merenmies ja Jukka Korkeila © Maija Toivanen / HAM

Näyttelyn nimi Nautinto viittaa niin taiteilijan kuin katsojankin nautinnolliseen ja vuorovaikutteiseen läsnäoloon maalauksen kanssa. Näyttely antaa katsojalle mahdollisuuden – vastakohtana aikamme digitaaliselle kuvatulvalle – antautua rauhalliseen ajanviettoon monimuotoisen nykymaalauksen seurassa.

”Mutta miten minun toukastani tulee perhonen ja tuleeko, siihen en osaa vastata, se liittyy niin suoraan luomiseen, että se kerta kaikkiaan jää selittämättä.” – Elina Merenmies

Maalaaminen on näyttelyn taiteilijoille tapa olla yhteydessä ympäröivään maailmaan, ja teoksissa on läsnä paljon pitkäaikaisen tekemisen tuloksena syntynyttä hiljaista tietoa. Jukka Korkeilalla taiteen tekeminen nivoutuu ilojen, surujen ja elämään liittyvien perimmäisten kysymysten käsittelyyn. Elina Merenmies maalaa perinteisiä tekniikoita käyttäen todellisuuden ja sen tuottamien tunnetilojen pohjalta kuvia, joista muodostuu vahva oma maailmansa. Anna Retulaiselle maalaaminen on erottamaton osa elämää. Hän tavoittelee maalauksissaan muistikuvia käymistään paikoista ja menneistä tapahtumista.

”Kun maalaan tai piirrän, kokemukseni muuttuvat todellisiksi. Muuten ne ovat pelkkiä yksityisiä muistoja.” – Anna Retulainen

Serlachius-museo Göstassa Mäntässä on esillä samanniminen näyttely, johon tämän näyttelyn taiteilijat ovat valinneet Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmista heitä puhuttelevia teoksia uusien teostensa rinnalle. Näyttely- ja julkaisuhankkeen ovat tuottaneet yhteistyössä HAM Helsingin taidemuseo ja Serlachius-museot.

Näyttelyyn liittyy Kustannusosakeyhtiö Parvsin kustantama näyttelyn teemoja avaava kirja sekä Marianne Zilliacuksen toimittama, taiteilijoitten haastatteluihin perustuva lyhytdokumentti.  Näyttelyn on kuratoinut Mika Hannula.