Mauno Markkula: Puhelinpylväitä, 1954

Näytelmäkirjailija, teatteri- ja elokuvaohjaaja ja elokuvakäsikirjoittaja Paavo Westerbergille annettiin vapaat kädet koostaa näyttely HAMin keskeisen lahjoituskokoelman, Kokoelma Bäcksbackan, teoksista. Westerberg lähestyi tehtävää tarinankertojan näkökulmasta, emotionaalisesti. Odotin sinua -näyttelyssä nähdään kokoelman rakkaita klassikoita, mutta myös harvemmin esillä olleita teoksia. Taiteilijoista mukana ovat mm. Mauno Markkula, Ellen Thesleff, Aimo Kanerva, Stig Fredriksson ja Rafael Wardi. Aiheiltaan näyttelyn nelisenkymmentä teosta ovat pääosin maisemia ja abstrakteja sommitelmia, joita täydentävät henkilökuvat.

Paavo Westerberg avaa ensimmäisen näyttelykuratointinsa syntyprosessia:

”Ensimmäinen kuvista välittyvä tunne oli, että edellinen vuosisatamme on ollut emotionaalista, herkkää ja haavoittunutta aikaa. Tämän kaiken keskeltä esiin nousee ihminen, ulkoisen ja sisäisen puristuksessa. Kun nyt ajattelen töitä, jotka ovat tässä näyttelyssä esillä, maailmaa johon nämä työt minut vievät, ensimmäisenä nousee kokemus odotuksesta ja ihmisen tarpeesta saada yhteys toiseen. Odottaminen sisältää toivoa, mutta se voi olla myös hyvin intiimi ja joskus työläskin prosessi.”

Draaman parissa työskentelevälle Westerbergille kuvataide toimii usein inspiraationa ja yhtenä työskentelyn taiteellisista ja visuaalisista lähtökohdista. Nyt hän halusi toimia vastavuoroisesti toiseen suuntaan. Hän kirjoitti teosten inspiroimia, runollisia tekstejä, jotka antavat taideteoksille uusia ulottuvuuksia ja tulkinnan kaaria. Westerberg halusi tuoda maalausten rinnalle myös äänen. Näyttelyn äänimaailman on luonut elokuvaäänisuunnittelija Kirka Sainio. Harmonisesti D-mollissa soivassa äänessä on kuultavissa teosten sisällön inspiroimia, konkreettisia ja abstrakteja elementtejä.