Etelä-Afrikasta on muotoutunut merkittävä ja kiinnostava nykytaiteen keskus apartheidin päätyttyä 16 vuotta sitten. Kansainväliseen tähtikaartiin on maasta noussut lukuisia taiteilijoita ja moni uusi nimi on matkalla maineeseen. Tennispalatsin Peekaboo – Uusi Etelä-Afrikka -näyttely räväyttää katsojille maan nykytaiteen parhaat palat ja ajankohtaisimmat teemat.

Etelä-Afrikasta on edelleen vaikea puhua ajattelematta apartheidin historiaa ja sen aiheuttamia traumoja. Vaikka rotusorto päättyi virallisesti 1994, näkyvät sen arvet yhä kaikkialla yhteiskunnassa, myös taiteessa. Nelson Mandelan ja Desmond Tutun unelmoima kaikille avoin Sateenkaarivaltio ei ole toteutunut toivotulla tavalla. Maa rimpuilee demokratisoitumisen prosessissaan ja menneisyys on yhä läsnä uuden vasta oireillessa syntymäänsä.

Taiteilijoille Etelä-Afrikan nykyinen murros on keskeinen kysymys ja teema. Monet kommentoivat omakohtaisesti kokemaansa apartheidia ja sen aiheuttamaa syyllisyyden taakkaa tai uhriuden tunteita. Poliittinen satiiri on voimissaan ja huumorilla tai runollisella herkkyydellä kevennetään usein rankkojakin aiheita. Valokuvaajat dokumentoivat vankiloiden arkea sekä elämää townshipeissä eli köyhien mustien asuinalueilla. Uskontojen ja niiden symbolien muuttunut rooli nyky-yhteiskunnassa kiinnostaa monia.

Nuorempien taiteen tekijöiden sukupolvea rotusorron aika koskettaa epäsuorasti. Heille on merkityksellistä uudenlaisen identiteetin rakentaminen, oli kyse sitten sukupuolisuudesta tai persoonan ilmentämisestä katumuodin kautta. Ekologinen ajattelu nostaa myös päätään. Monet taiteilijat peilaavat tekemistään eurooppalaisen taiteen historiaan tai irvailevat länsimaalaisten käsityksiä afrikkalaisuudesta. Peekaboo-näyttelyn teemat ovat taustastaan huolimatta yleisinhimillisiä, siksi ne koskettavat kaikkia kansakuntaan tai kulttuuri-identiteettiin katsomatta.

Maailmalla Etelä-Afrikan nykytaidetta on viime vuosikymmenen aikana esitelty lukuisissa näyttelyissä. Peekaboo on ensimmäinen Suomessa nähtävä suurkatsaus maan merkittävimpien taiteilijoiden tuotantoon.

Taiteilijoita näyttelyssä on mukana kaksikymmentä: Jane Alexander, Roger Ballen, Conrad Botes, Wim Botha, Hasan & Husain Essop, Pieter Hugo, Lunga Kama, Anton Kannemeyer, William Kentridge, Lawrence Lemaoana, Nandipha Mntambo, Zanele Muholi, Daniel Naudé, Claudette Schreuders, Johannes Mashego Segogela, Penny Siopis, Mikhael Subotzky, Nontsikelelo Veleko ja Diane Victor.
Tekniikaltaan teokset ovat maalauksia, valokuvia, animaatioita ja installaatioita. Näyttelyyn liittyy Jane Alexanderin tekemä installaatio Kampin metroasemalla.

Näyttelyn on tuottanut Helsingin taidemuseo ja se on toteutettu yhteistyössä eteläafrikkalaisten taiteilijoiden ja gallerioiden kanssa.