Viidenkympin villitystään läpikäyvä mediataide on iskussa. Tennispalatsin molemmat kerrokset valtaavassa Play-näyttelyssä on esillä kaksitoista kansainvälisesti korkealle noteerattua taiteilijaa, joiden joukossa on asemansa vakiinnuttaneita konkareita ja nuoria tekijöitä. Teokset osoittavat, kuinka moninaisiksi mediataiteen ilmaisukeinot ovat kehittyneet.

Play-näyttelyn taiteilijat ovat inspiroituneet elokuvan ja teatterin, peliteollisuuden ja kuvanveiston kielestä. Aiheet vaihtelevat hengellisyyden kokemuksesta, arkisten tapahtumien vinksahtaneista versioista ihmisen ja luonnon suhteeseen. Näyttelyssä on huumoria, älyllisiä haasteita ja vahvoja elämyksiä. Vanhin teoksista on Tony Ourslerin Tuhottu vuodelta 1995 ja tuorein Charles Sandisonin näyttelyyn toteuttama installaatio.

Näyttelyn teokset on valinnut audiovisuaalisen esitystekniikan uranuurtaja Jorma Saarikko, josta on 30-vuotisen uransa aikana kehittynyt alansa huippuammattilainen ja monen taiteilijan luottohenkilö. Hän on luonut teknisiä ratkaisuja lukuisten kansainvälisten kärkitaiteilijoiden teoksiin. Saarikko on valinnut näyttelyyn teoksia, jotka ovat koskettaneet häntä erityisesti.

”Halusin tuoda esille teoksia, jotka havainnollistavat tekniikan estetiikkaa. Niissä esitystekniikka on häivytetty mahdollisimman näkymättömiin – ja samalla sen sujuvuus on tärkeä osa teoksen kokemista.”

Moniin teoksiin liittyy lisäksi omakohtaista oivalluksen iloa, sillä Saarikko on ollut toteuttamassa niiden teknisiä ratkaisuja. Konsepti poikkeaa totutusta siinäkin, että kyseessä on tiettävästi Suomen ensimmäinen teknikon kuratoima taidenäyttely.

Näyttelyn taiteilijat ovat: Eija-Liisa Ahtila, Kjersti G. Andvig, Kari Cavén, Jordi Colomer, Sebastian Diaz Morales, A K Dolven, Marcellvs L, Aernout Mik, Tony Oursler, Charles Sandison, Fiona Tan ja Magnus Wallin.

Näyttelyn aikana ilmestyy englanninkielinen julkaisu, johon fil.tri Maria Hirvi-Ijäs on kirjoittanut artikkelin mediataiteen käsitteestä sekä teknologian ja estetiikan suhteesta. Lisäksi hän on haastatellut Jorma Saarikkoa.

Helsingin taidemuseon pääyhteistyökumppani on HOK-Elanto.