Photo © Emma Fält

Miten oikea taidekoulu toimii avoimesti kaupunkitilassa ja taidemuseon tiloissa?

Taidekoulu Maan yksi luokka opiskelee HAM-kulmassa Tennispalatsin katutasossa kuukauden ajan. Myös kaupunkilaisilla on mahdollisuus osallistua opetustunneille. Niillä pyritään avaamaan ja valaisemaan taidekoulutusta kaikille halukkaille.

Taidekoulutus nähdään tärkeänä osana yhteiskuntaa. Taidekoulu Maan koulutusohjelma valmentaa opiskelijoita toimimaan taiteilijan ammatissa. Koulun opetus perustuu teorian ja käytännön jatkuvaan vuoropuheluun. Opetuskursseilla tehdään opiskelijoiden kanssa harjoitustöitä, jotka suoritetaan osittain interventioina ja performansseina. Taiteilijoita ei kouluteta tuottamaan vain esineitä vaan he luovat tilanteita, rakentavat verkostoja, järjestävät tapahtumia ja pyrkivät vaikuttamaan todellisuuteen sekä poliittisesti että sosiaalisesti. Esimerkiksi Pekka Niskasen Havaintoprosessit-kurssilla HAM-kulmaa käytetään taidelaboratoriona, jossa toteutetaan opiskelijoiden taideprojekteja.

Yleisö voi seurata Taidekoulu Maan opetusta HAM-kulmassa ja osallistua siihen ajoittain pääsääntöisesti kuuntelu- ja keskusteluoppilaina maanantaista perjantaihin. Viikonloppuisin yleisöllä on mahdollisuus toimia kokopäiväisinä opiskelijoina, sillä lauantaiset Emma Fältin ohjaamat Piirtäminen kuuluu kaikille -työpajat ja sunnuntaiset Pekka Niskasen Havaintoprosessit-työpajat on tarkoitettu yleisölle.

Myös ilta-aikaan taidemuseo herätetään eloon, sillä torstaisin järjestetään yleisölle avoin Performanssi-työpaja ja perjantaisin Videonäytös-tilaisuuksia. Lauantai-iltaisin HAM-kulman valtaa Performance-klubi ja sunnuntai-iltaisin päästään taidelaboratorioon.

Taidekoulu Maan opettajat ovat Suomessa toimivia aktiivisia ja kansainvälisesti kokeneita nykytaiteilijoita. HAM-kulmassa opettajina toimivat muun muassa Pekka Niskanen, Emma Fält, Anastasia Artemeva, Panos Balomenos, Shinji Kanki, Karolina Kucia, Hannah Ouramo, Taneli Viitahuhta ja Kari Yli-Annala. Opetuskielinä ovat suomi ja englanti.