HAMin taiteeseen ja kokoelmiin voi tutustua myös monella tapaa verkossa ja kaupungilla!

************************

Näkökulma-opastus: Tove Janssonin freskot

Tove Jansson: Juhlat kaupungissa, 1947 / © Tove Janssonin kuolinpesä / Kuva: Hanna Kukorelli

Näkökulma-opastukset tarjoavat erilaisia näkökulmia HAMin näyttelyihin. Opastuksilla ääneen pääsevät sekä HAMin henkilökunta että vierailevat asiantuntijat. Tove Janssonin Juhlat kaupungilla ja Juhlat maalla -freskojen äärellä keskustelevat HAMin amanuenssi Mikko Oranen sekä toimittaja Kaisa Viitanen.

Katso lisää

************************

Havis Amandan tarina

Havis Amanda / Kuva: HAM / Yehia Eweis

Havis Amanda -suihkulähde paljastettiin Kauppatorilla vuonna 1908. Se on kuvanveistäjä Ville Vallgrenin (1855-1940) tunnetuin teos. Helsinki Suomen pääkaupunkina halusi kohottaa profiiliaan tilaamalla julkisen teoksen Pariisissa asuvalta taiteilijalta. Suihkulähde paljastettiin kaikessa hiljaisuudessa, mutta se synnytti heti suuren julkisen kohun. Kunniansa kuulivat niin ”rietas naisenkuva” kuin taidetta ymmärtämätön yleisökin. Myrskyisän alun jälkeen Havis Amandasta on tullut yksi Helsingin rakastetuimmista julkisista veistoksista ja merellisen kaupungin symboli. Se kuuluu HAMin julkisen taiteen kokoelmiin.

Havis Amanda kiehtoo ihmisiä jatkuvasti. Kuka oli veistoksen malli? Mistä nimi on peräisin? Miten Mantasta tuli vappujuhlan keskipiste?

Katso lisää

************************

Ellen Thesleffin uraauurtava taide ja rohkea elämä e-kirjana

Ellen Thesleff, 1900-luvun alku / Kuva: Svenska Litteratursällskapet i Finland

HAMin kokoelmiin kuuluu Ellen Thesleffin (1869-1954) keskeisimpiä maalauksia. Niistä suurin osa on saatu lahjoituksena osana Katarina ja Leonard Bäcksbackan kokoelmaa. Viime vuonna (2019) tuli kuluneeksi 150 vuotta Ellen Thesleffin syntymästä. Juhlavuoden kunniaksi HAM julkaisi kirjan, jossa on esillä ensimmäistä kertaa kaikki Helsingin kaupungin kokoelmiin kuuluvat Ellen Thesleffin teokset, HAM Helsingin taidemuseon ja Helsingin kaupunginmuseon teokset. Näitä teoskuvia on täydennetty kuvilla yksityisistä kokoelmista, jotka liittyvät läheisesti taiteilijan perikuntaan tai Bäcksbackan kokoelmaan. Kuvia kirjaan on saatu myös Svenska litteratursällskapetin arkistosta. Tekstin julkaisuun on kirjoittanut Hanna-Reetta Schreck.

Katso lisää

************************

HAMin taidehetket

Kuva: HAM

Taidehetkissä rohkaistaan taiteen tekemiseen kotioloissa. Alle 10 minuutin videoilla esitellään pieniä taideharjoituksia, joissa hyödynnetään erilaisia tekniikoita ja materiaaleja. Ennakko-osaamista ei tarvita. Taidehetket soveltuvat kaikille!

Katso lisää

************************

Taiteilijahaastattelu: Enni Suominen

Enni Suominen: Mortarium, 2020 (näyttelynäkymä) / Kuva: HAM / Sonja Hyytiäinen

Enni Suomisen Mortarium on HAM-gallerian näyttely, jonka piti aueta maaliskuussa. Toisin kävi. Museossa avautumistaan odottavan näyttelyn nähnyt taidemuseon koordinaattori Antti Kauppinen pohtii tässä keskustelussa taiteilijan kanssa hänen tuotantoaan ja Mortariumin kertomusta. Keskustelu pyrkii avaamaan taiteilija Suomisen näyttelyn taustoja, työskentelyä, ja hänen ajatuksia taiteen tekemisestä.

Katso lisää

************************

Digitaalinen opastus Vilho Lampi –näyttelyyn

Vilho Lampi: Omakuva, 1929 (osa teoksesta) / © Oulun taidemuseo / Kuva: Mika Friman

HAMissa avautui helmikuussa maiseman ja mielen tulkitsija Vilho Lammen (1898–1936) näyttely, joka on ensimmäinen taiteilijan teoksista koottu näyttely Helsingissä neljäänkymmeneen vuoteen. Vilho Lampi oli pitkään unohduksissa ollut lakeuden maalari Limingasta, jonka taiteellisen työn arvostus kasvoi vasta vuosikymmeniä hänen Oulun Merikoskeen päättyneen elämänsä jälkeen. Museon Tennispalatsin näyttelytilojen ollessa suljettu, yleisölle avataan mahdollisuus tutustua odotettuun näyttelyyn digitaalisen opastetun näyttelykierroksen kautta.

Katso lisää

************************

HAM kerää kaupunkilaisilta veistoksiin liittyviä muistoja

Hotel Manta, 2014 / Kuva: Maija Toivanen

Helsingin alueella on lähes 500 julkista veistosta, jotka sijaitsevat kaupunginosien keskeisillä paikoilla – siellä missä helsinkiläiset viettävät arkeaan ja juhlivat juhliaan. Jokaiseen veistokseen liittyy lukuisia kaupunkilaisten tarinoita ja jokainen veistos on nähnyt satoja riitoja ja tuhansia suudelmia. HAM haluaa antaa kaupunkilaisten muistoille äänen ja kerää kaupunkilaisilta veistoksiin liittyviä muistoja.

Jaa muistosi ja kerro tarinasi siitä, mitä olet kokenut veistosten äärellä! Voit jakaa oman muistosi tai lukea hauskoja ja liikuttavia veistoksiin liittyviä muistoja HAMin Veistosmuisto-sivulla.

Katso lisää

************************

Helsingin kokoinen taidenäyttely avoinna 24/7

Jacob Dahlgren: Early One Morning, Eternity Sculpture, 2019 / Kuva: HAM / Maija Toivanen

2 700 taideteosta ympäri Helsinkiä, 500 veistosta nähtävissä yötä päivää. Helsingin taidemuseo HAM pitää huolta helsinkiläisten omasta taidekokoelmasta, johon kuuluu yli 9 000 teosta. Suuri osa kokoelmasta on Tennispalatsin museotilojen sulkemisesta huolimatta tälläkin hetkellä kaupunkilaisten vapaasti ihasteltavana puistoissa ja katujen varsilla, kotikulmilla ja fillarimatkan päässä. Julkisen taiteen kiehtovaan kattaukseen pääsee tutustumaan myös kotoa käsin HAMin verkkosivujen kautta ja HAMin sosiaalisen median kanavia seuraamalla.

Veistospankki

Kaupunkilaisten omatoimisia taidenäyttelykierroksia varten HAM on koonnut kaikille avoimeen Veistospankkiin kaikkiaan 480:n Helsingissä sijaitsevan veistoksen tiedot. Perustietojen (teoksen nimi, taiteilija, julkistamisvuosi, sijainti) lisäksi Veistospankista löytyy myös taustoja teoksista sekä veistoksen sijainti kartalla.  Sijaintitiedot löytyvät myös avoimena datana. ​

Omatoimiset veistosreitit

Kaupunkilaisten iloksi on luotu myös valmiiksi suunniteltuja omatoimisia veistosreittejä erilaisten teemojen ympärille. Elämän kysymykset -reitti johdattaa kulkijan miettimään ja löytämään kenties vastauksiakin kysymyksiin mitä on taide ja miten se vaikuttaa minuun. Inhale exhale HAM –reitti sopii taas juoksulenkiksi kun Toven elämänpolku esittelee kuinka taiteilija Tove Janssonin elämä näkyy Helsingin kaduilla ja puistoissa.

Katso tästä lisää

*************************

Uppoudu Mieliala – Helsinki 1939-1945 -näyttelyn tunnelmiin podcasteja kuunnellen

Helsingin kaupunginmuseo ja HAM Helsingin taidemuseo ovat yhdessä toteuttaneet Mieliala – Helsinki 1939-1945 -näyttelyyn pohjautuvan seitsemänosaisen podcast-sarjan. Sarjassa näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen saattelee kuuntelijan sodan mielialatiedustelun maailmaan, Helsingin asukkaiden sekä tieteen ja taiteen aarteiden evakuointeihin, rikollisuuteen sota-aikana, rintamataiteen suurnäyttelyn taustoihin ja helsinkiläisten kokemuksiin ilmapommituspäivinä.

Voit kuunnella podcast-sarjan Helsingin kaupunginmuseon ja HAMin verkkosivuilla, sekä Spotify ja Apple podcasts -palveluissa.

HAMin Mieliala-näyttely päättyi 1.3.2020. Näyttelyn oli määrä jatkua Hakasalmen huvilassa 30.8.2020 saakka. Hakasalmen huvila on toistaiseksi suljettu.

Podcast-sivut:

http://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/mieliala-podcastit/

https://www.hamhelsinki.fi/mieliala-podcastit/

Näyttelysivut:

http://hakasalmenhuvila.fi/nayttelyt/mieliala-helsinki-1939-45/

hamhelsinki.fi/exhibition/mieliala-helsinki-1939-45/